Je genen spelen een grote rol in de oorzaak van slapeloosheid, blijkt uit een nieuw onderzoek dat 956 genen inzichtelijk maakt. Hiermee komen oplossingen voor slapeloosheid weer een stukje dichterbij. Dit meldt RTL Nieuws.

Slapeloosheid is een van de meest voorkomende mentale stoornissen. Eus van Someren, hoogleraar bij het Nederlands Herseninstituut, ziet dat mensen dagelijks last hebben van deze stoornis. 'Patiënten hebben er vaak lang last van en het heeft enorme invloed op je kwaliteit van leven', zegt hij tegen RTL Nieuws.

Spanningen hopen op

Uit het onderzoek bleek dat de 'risico-genen' in de delen van je hersenen die spanning verwerken. 'Goede slapers gebruiken hun slaap om lastige dingen een plek te geven. Je slaapt erover en voelt je de dag erna minder gespannen. Bij mensen met slapeloosheid gaat dat minder goed.' Dit zorgt ervoor dat bij slechte slapers de spanningen ophopen. Daarnaast is slapeloosheid voor een deel erfelijk bepaald.

Van Someren legt uit dat het zeker geen hopeloze zaak is als het probleem in je genen zit. 'Je kunt ook genetische aanleg hebben om dik te worden. Als je dat weet van jezelf, kun je erop letten. Zo werkt het ook met slapeloosheid.'

’s Ochtends bij de koffie piekeren

Volgens Van Someren kan je zelf iets aan je slapeloosheid doen, door bijvoorbeeld in de ochtend te gaan piekeren. 'Bedenk waar je 's nachts wakker van ligt en probeer dan 's ochtend bij de koffie daarover na te denken. Soms werkt het en ga je er 's avonds niet opnieuw over piekeren.'

Bron: RTL Nieuws