Vanaf deze week wordt er meer overlast door muggen verwacht. Het heeft na een lange tijd eindelijk geregend en het blijft warm. Oftewel: ideale omstandigheden voor de mug.

De muggenradar van de Wageningen Universiteit en Buienradar kondigt de overlast aan. Tot nu toe viel het nog mee, zegt muggenonderzoeker Arnold van Vliet. 'Dat komt door een droog voorjaar. Broedplaatsen drogen op. Vooral in stedelijk gebied waar veel bakjes, goten en gieters zijn, nestelen muggen graag in stilstaand water. Met dit warme weer vliegen ze wel, maar broeden ze minder goed.'

Muggen komen vooral op geur af

Maar nu er regen is gevallen, verwacht de muggenradar meer overlast. Er worden weer eitjes gelegd, dus meer muggen. De beestjes zijn vooral 's nachts actief. Zodra het begint de schemeren gaan ze op jacht. Ze komen vooral op je geur af. De ene geur vinden ze lekker dan de andere, dus het klopt dat sommige mensen sneller worden gestoken dan anderen.

Wat je zelf kunt doen tegen muggen

Wat je zelf kunt doen? Zorg dat er geen stilstaand water ligt in dakgoten, putjes, gieters, plantenbakken, schaaltjes en bakjes. Vrouwelijke muggen leggen hun eitjes het liefst in stilstaand water. Daarnaast kun je horren voor ramen en deuren plaatsen of een klamboe over je bed hangen.

Bekijk hier hoe het zit met de overlast in jouw buurt.

Bron: AD