De aankomende vier dagen is het Nationaal Hitteplan van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) van kracht. Dit houdt in dat in zeven provincies in het midden en zuiden van Nederland mensen met een kwetsbare gezondheid wordt geadviseerd om alert te zijn op de hitte. Het Hitteplan wordt van stal gehaald als de temperatuur vier dagen lang boven de 27 graden is.

Het gaat om inwoners van de provincies Utrecht, Zuid-Holland, Limburg, Zeeland, Overijssel, Noord-Brabant en Gelderland. Volgens het RIVM zijn mensen met overgewicht, ouderen, chronisch zieken en mensen in zorginstellingen extra kwetsbaar bij hoge temperaturen.

Welke maatregelen kun je nemen tegen de hitte?

Het RIVM geeft een aantal tips om gezondheidsproblemen te voorkomen. Zo adviseert het om voldoende te drinken, in de schaduw te blijven en om zonnebrandcrème aan te brengen op de huid. Daarnaast wordt aangeraden om dunne kleding te dragen, mits het kleding is die bescherming biedt tegen verbranding en om lichamelijke activiteiten rond de middag, het warmste gedeelte van de dag, te beperken. Het RIVM komt ook nog met de raad om je woning goed koel te houden met behulp van ventilators, airconditioning en zonwering. Ben je samen met mensen die extra zorg nodig hebben? Het instituut roept dan op om extra op hen te letten.

Wil je toch zonnen? Zo doe je dat veilig

Hittegolf in het zuiden

Voor inwoners van noordelijke provincies geldt het Nationaal Hitteplan niet, omdat de temperatuur daar onder de 27 graden blijft. Een hittegolf dreigt daarentegen voor zuidelijke provincies. Volgens verschillende weerbureaus stijgt het kwik in het binnenland tot 30 graden met uitschieters van 33 graden in de zuidelijkste puntjes.

Rode Kruis sluit zich aan bij advies

Ook het Rode Kruis roept Nederlanders op om extra te letten op ouderen, chronisch zieken en kinderen. 'Voor hen brengt de extreme warmte risico's met zich mee. Zij raken sneller uitgedroogd, wat voor met name ouderen levensbedreigend kan zijn', aldus de hulporganisatie.

Volgens de organisatie hebben ouderen minder snel een dorstgevoel en transpireren minder. 'Daarom is het juist voor hen van belang om goed te blijven drinken, ook als zij geen dorst hebben. Kinderen vergeten soms te drinken, omdat ze aan het spelen zijn'.

IGZ kijkt of hitteprotocollen worden nageleefd

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat weten dat zorginstellingen extra worden gecontroleerd of de hitteprotocollen worden nageleefd. 'Mocht een bestuurder van een instelling zijn verantwoordelijkheid niet nemen om adequate maatregelen uit te voeren, dan dwingt de inspectie deze af', zegt de IGZ.

Lees ook: Demente ouderen een maand lang in 28 graden zonder verkoeling

Bron: ANP/Nu.nl/RIVM