In de ziekenhuizen van de Noordwest Ziekenhuisgroep zijn alle operaties en afspraken afgelast wegens een grote ICT-storing. 'Wij kunnen sinds vanmorgen vroeg niet bij onze patiëntendossiers, dus alle geplande operaties en afspraken zijn afgelast', laat een woordvoerster weten. Patiënten die op de afdelingen spoedeisende hulp binnenkomen, worden nog wel geholpen.

De groep heeft ziekenhuizen in Alkmaar en Den Helder en poliklinieken in Heerhugowaard, Schagen en op Texel. Het is onbekend om hoeveel operaties en afspraken het gaat.

Oorzaak nog niet bekend

'Afspraken van patiënten kunnen we niet meer afzeggen, omdat we geen beschikking hebben over de contactgegevens van patiënten. Wij hopen in de loop van de dag de afspraken weer te kunnen hervatten', meldt het ziekenhuis op zijn website.

De oorzaak van de storing is nog onbekend. 'We weten niet hoe lang dit gaat duren, we werken aan een oplossing', aldus de zegsvrouw.

Grote ziekenhuisorganisatie

De Noordwest Ziekenhuisgroep is naar eigen zeggen, met 700 bedden, ruim 4000 medewerkers en zo'n 325 medisch specialisten, een van de grootste ziekenhuisorganisaties van Nederland. De locatie Alkmaar is voor Noord-Holland-Noord het centrum voor traumazorg. Op deze locatie is ook onder meer een oncologisch centrum, een centrum voor geboortezorg en een hart-vaatcentrum.

De Noordwest Ziekenhuisgroep is in 2015 ontstaan uit een fusie van het Gemini Ziekenhuis in Den Helder en het Medisch Centrum Alkmaar.

Storing bij MST in Enschede

Het is de tweede keer in korte tijd dat een ziekenhuis operaties moet uitstellen wegens een ICT-probleem. Vorige week werd het ziekenhuis MST in Enschede platgelegd door zo'n storing, waardoor eveneens de patiëntendossiers niet konden worden ingezien.

Update: Ziekenhuizen weer open

Het ICT-probleem bij de ziekenhuizen van de Noordwest Ziekenhuisgroep is opgelost. Alle afdelingen zijn weer open en de werkzaamheden worden hervat. 'Het operatieprogramma wordt weer opgestart. Patiënten waarbij de operatie is afgezegd of de afspraak op de polikliniek niet is doorgegaan worden zo snel mogelijk gebeld om een nieuwe afspraak te maken', meldt het ziekenhuis.

Bron: ANP