Operatiekamerpersoneel komt toch op de lijst met beroepsgroepen die voorrang krijgen op een coronatest, dat meldt Radar na navraag bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Jeugd.

Operatieassistenten en anesthesiemedewerkers kwamen aanvankelijk niet voor op de lijst, maar daar komt het ministerie nu dus op terug.

Ministerie: 'De lijst is slechts een hulpmiddel'

In een reactie laat het ministerie weten dat de lijst met beroepen geen statische lijst is, maar dat deze aan aanpassing onderhevig is. 

'Los van het feit of een beroep wel of niet op de lijst staat: ook zorgmedewerkers wiens beroep op géén van beide lijsten staat kunnen in aanmerking komen voor een prioriteitstest. De lijst is slechts een hulpmiddel', zegt een woordvoerder van het ministerie. 

Zorgmedewerkers die duidelijk kunnen maken dat essentiële zorg zonder hun aanwezigheid niet door kan gaan, kunnen volgens het ministerie alsnog in aanmerking komen voor een test met voorrang.

NVAM: 'Operaties gaan zonder ondersteunend personeel niet door'

Volgens Remko ter Riet, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Anesthesiemedewerkers (NVAM) is het zorgelijk dat bepaalde zorgberoepen tot nu toe zijn 'vergeten' op de lijst.

'Een chirurg kan niet zonder een operatieassistent en een anesthesist kan niet zonder een anesthesiemedewerker. Een operatie gaat niet door als het ondersteunend personeel er niet is', legt Ter Riet uit.

Update 14 oktober: Lijst met beroepen inmiddels aangepast

Inmiddels blijkt uit de site van de Rijksoverheid dat de lijst met zorgberoepen die in aanmerking voor prioriteitstesten is aangepast.

Er wordt nu expliciet aangegeven dat het niet automatisch betekent dat beroepen die niet op de lijst staan daarmee ook niet in aanmerking komen voor een prioriteitstest.