87 procent van de jonge mensen met psychische klachten delen hun ervaringen niet op sociale media. Dat blijkt uit onderzoek van het 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. 3Vraagt deed het onderzoek onder mensen tussen de 16 en 34 jaar.

De ondervraagden zeggen dat ze niet open zijn over hun mentale gezondheid omdat veel mensen er dan vanaf weten. Bovendien zijn ze bang voor de negatieve reacties die ze kunnen krijgen.

info

Over #openup

Met de #openup-campagne willen MIND en 3FM jongeren stimuleren open te zijn over hun psychische klachten, en op tijd hulp te zoeken om te voorkomen dat de klachten erger worden. EenVandaag deed naar aanleiding van de 'openup'-week, die gisteren is begonnen, onderzoek onder jonge mensen naar de mentale gezondheid en de rol van sociale media. Kijk de reportage van EenVandaag hier terug.

8 procent is op sociale media wel open over hoe ze in hun vel zitten, concludeert 3Vraagt. Die ondervraagden zeggen te hopen dat dat zorgt voor meer kennis en begrip over mentale klachten. En ze hopen ook dat het anderen aanmoedigt om er eerlijk over te zijn.

Dit kun jij (of dit kan je kind) doen

MIND geeft op de website verschillende adviezen voor wie zijn of haar verhaal wil delen op sociale media. Zo tipt MIND: bedenk wat je wil vertellen, kies of je eenmalig iets wil vertellen of je verhaal wil opdelen, wees creatief en bedenk hoe en waar je je ervaring wil verspreiden.

Je hoeft er natuurlijk niet voor te kiezen om te 'openuppen' op een sociaal platform. Je kunt ook een naaste in vertrouwen nemen.

Lidewy Hendriks, psycholoog bij MIND, geeft daar een aantal tips voor. Bekijk in de eerste plaats goed met wie je wil gaan praten, en vraag je af wat degene al weet van psychische problematiek. Je kunt je verhaal ondersteunen met voorbeelden van mensen die dezelfde problemen hebben als jij.

Bedenk ook dat degene met wie je je verhaal wil delen daar ook op kan reageren. Hendriks: 'Schrikt die persoon ervan, heeft de persoon zelf ook psychische problemen, is hij of zij blij dat hij of zij eindelijk iets voor je kan betekenen? Ga er even voor zitten om na te denken hoe je de boodschap brengt. Win - als dat mogelijk is - van tevoren advies in bij iemand. Dit kan anoniem bij MIND Korrelatie.'

Gesprek aangaan? Tips

En als je het gesprek vervolgens aangaat, heeft Hendriks nog een aantal tips:

Maak duidelijk dat je de problemen niet bij een ander neerlegt, maar dat je de verantwoordelijkheden bij jezelf houdt. Volgens Hendriks kun je bijvoorbeeld zeggen dat je je verhaal wil delen omdat je die persoon belangrijk vindt, en je graag wil dat hij of zij je kent zoals je bent. Hendriks voegt daar nog wel aan toe: 'Je bent niet je psychische problemen, maar ze zijn wel een onderdeel van je.'

Heb je hulp nodig? Geef dit dan aan. Hendriks: 'Dit kan variëren van een regelmatig gesprek, het doen van boodschappen voor je als het je zelf even niet lukt of het maken van een wandeling met elkaar. Vraag of je - als je dat nodig mocht hebben - af en toe hulp van die persoon mag vragen, en zeg dat de ander ook Nee mag zeggen als hij of zij het niet ziet zitten of het niet uitkomt. Dan weet je of je de ander niet overvraagt, maar wel of diegene voor je klaar staat als het nodig is.'

Je openheid kan aanstekelijk werken, zegt Hendriks. Je verhaal delen zorgt er over het algemeen voor dat je nader tot elkaar komt, en geeft iemand anders misschien ook de ruimte en inspiratie om te vertellen over problemen.

Openheid kan veel verlichting geven en eenzaamheid verkleinen. Hendriks: 'Dit ziet MIND ook aan de gevolgen van de #openup-week: veel jongeren geven aan dat zij door het verhaal van een andere jongere ook zijn gaan praten over hun problemen, met een naaste of op een wat grotere schaal.'