Op gewicht blijven tussen de 30 en 60 jaar is belangrijk bij preventie van diabetes type 2. Bij een gewichtstoename van ongeveer drie kilo in tien jaar neemt het risico op deze ziekte al toe.

Dat melden onderzoekers van Cambridge University. Zij keken naar gegevens van 33.184 Zweedse mensen die werden verzameld tussen 1990 en 2013. Diabetes type 2 is de enige vorm van diabetes waarbij de levensstijl van invloed is.

Effectief hulpmiddel

Medici focussen zich nu vooral op patiënten met obesitas of een te hoge suikerspiegel. Maar volgens de onderzoekers is het goed om juist ook te kijken naar geleidelijke gewichtstoename. Dit zou een effectief hulpmiddel kunnen zijn in de strijd tegen diabetes type 2. Onderzoeker Adina Feldman zegt: 'Het is belangrijk om mensen te ondersteunen in het behouden van een gezond gewicht en een gezonde levensstijl in plaats van te wachten tot mensen symptomen laten zien van een ziekte of een verhoogd risico'.

Wel benadrukken de onderzoekers dat het risico op diabetes type 2 hoger is bij mensen met obesitas. Een op de vijf diagnoses van de ziekte zou kunnen worden voorkomen door het behouden van een stabiel gewicht.

Bron: Nu.nl