Het RIVM heeft van een aantal besmettingen nog geen idee hoe deze zijn opgelopen, meldde het hoofd Infectieziekten van het RIVM, Jaap van Dissel.

Let op: Informatie in dit artikel kan verouderd zijn. Ga naar de website van het RIVM en de Rijksoverheid voor actuele informatie.

Zo vierden twee nieuwe besmette mensen carnaval in Tilburg, een man van middelbare leeftijd uit Coevorden, en een vrouw uit Tilburg.

Besmetting in Italië 'niet uitgesloten'

De man uit Coevorden heeft drie dagen carnaval gevierd in Tilburg. Of hij het virus daar heeft opgelopen, is nog onduidelijk, zegt Van Dissel. Hij heeft in ieder geval niet dezelfde kroegen bezocht als de man uit Loon op Zand, de eerste Nederlander bij wie het coronavirus was vastgesteld. Die liep het virus waarschijnlijk op in Italië.

Ook de vrouw uit Tilburg heeft in haar woonplaats carnaval gevierd. De kans dat de man uit Coevorden en de vrouw uit Tilburg daar zelf mensen hebben besmet, is volgens Van Dissel niet groot. Mogelijk hebben ze het daar echter wel opgelopen.

Het RIVM wil dan ook achterhalen of een andere persoon die is besmet maar nog niet bekend is bij de instanties, hen heeft besmet. Andere mogelijkheden, zoals een link met Noord-Italië, worden echter ook niet uitgesloten.

Lees ook:

Coronavirus: wanneer ben je besmettelijk?

Geen verdere verspreiding door carnaval

Van Dissel gaf verder aan dat er geen indicaties zijn dat het carnaval voor verdere verspreiding heeft gezorgd. Bij peilstations van huisartsen in Tilburg is gekeken of er positieve monsters waren. Dat was niet het geval.

Bij ziekenhuizen is daarnaast gevraagd of er rondom carnaval zich meer mensen met een longontsteking hebben gemeld, maar dat was niet zo.

Bron: ANP