Wie denkt dat één glaasje wijn drinken wel moet kunnen tijdens een zwangerschap heeft het mis. Experts geven aan dat ook één glas alcohol zeer gevaarlijk kan zijn voor een ongeboren kind. Vijf beroepsverenigingen rond geboorte- en jeugdzorg starten een waarschuwende campagne.

Nog veel zwangere vrouwen en soms ook artsen onderschatten de risico’s van alcoholgebruik tijdens een zwangerschap. Met project 0% moet het voor iedereen duidelijk worden dat nul de enige norm is.

Foetaal Alcohol Syndroom

Wanneer een moeder tijdens haar zwangerschap alcohol drinkt, bestaat er een kans dat de foetus blijvende hersenbeschadiging oploopt. Een voorbeeld is het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Geschat wordt dat er jaarlijks vierduizend kinderen worden geboren met schade aan de hersenen door alcoholgebruik van de moeder. Bij vijfhonderd hiervan wordt FAS geconstateerd.

Alcohol in vruchtwater

Omdat een deel van de genuttigde alcohol in het vruchtwater terecht komt, blijft het ongeboren kind dit urenlang binnenkrijgen. De hersenen moeten de stof afbreken en dit kan voor schade zorgen.

Bron: RTL Nieuws