In Nederland dragen twee miljoen mensen lenzen. Daarvan lopen jaarlijks ongeveer zevenhonderd mensen een hoornvliesinfectie op. In Nederland mag iedereen lenzen verkopen, zonder dat daar een opleiding voor nodig is. En daar is niet iedereen tevreden over.

Ron van Veen van de ANVC, de Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten, zegt tegen RTL Nieuws: 'In Nederland mag iedereen lenzen verkopen, omdat de titel opticien geen beschermde status heeft door de overheid. Waardoor ook de slager op de hoek lenzen kan gaan verkopen.'

Gevolgen van slechte lenzen: oogletsel of blindheid

Langdurig oogletsel, blindheid of verlies van een heel oog zijn volgens Van Veen een van de gevolgen van een verkeerd gekochte lens. Van Veen vindt ogen eerst goed bekeken en onderzocht moeten worden, voordat lenzen gekocht worden.

Gediplomeerde specialisten

Van Veen heeft het liefst dat lenzen enkel nog maar verkocht mogen worden door gediplomeerde specialisten. 'Dan krijgen mensen de juiste informatie mee en krijgen ze goed advies op het moment dat hun ogen geïrriteerd zijn.' Ook ziet hij graag dat lenzen alleen nog op recept gehaald kunnen worden.

Tien procent haalt lenzen online

Annette Geerards is oogarts bij het Oogziekenhuis in Rotterdam vertelt tegen RTL Nieuws dat zij ook graag ziet dat niet iedereen lenzen mag verkopen. De oogarts vindt dat het aanmeten van lenzen moet gebeuren door een gediplomeerde contactlensspecialist of een optometrist. Zij informeren volgens Geerards mensen over het gebruik van de lenzen en de hygiëne. Daarnaast wordt er minimaal een keer per jaar een controle van de lens en het oog uitgevoerd. Dat gebeurt bij tien procent van de mensen met lenzen niet. Zij halen lenzen op internet zonder dat het oog gecontroleerd wordt.

Bron: RTL Nieuws