Ouders van zwaar gehandicapte kinderen maken zich zorgen over vergoedingen van specialistische behandelingen die hun kinderen nodig hebben. Gemeentes draaien vanaf juli gedeeltelijk op voor die kosten.

Vanaf 1 juli wordt er per kind beoordeeld of hij of zij kans op herstel heeft of dat hij of zij permanent toezicht nodig heeft. Aan de hand van die keuze wordt bepaald wie de zorg betaalt. De gemeente of de zorgverzekeraar moet de zorg van mensen met kans op herstel betalen. Het Rijk betaalt de zorg van gehandicapten die levenslang zorg nodig hebben. De Volkskrant meldt dat gemeentes niet altijd bereid zijn om die zorg op hen te nemen. Volgens het Centrum Indicatiestelling Zorg is het lastig vaststellen of kinderen blijvende zorg nodig hebben.

Te weinig geld en kennis

Onder ouders is onrust ontstaan beweert de Volkskrant. Gemeenten hebben minder specialistische kennis in huis en hebben te weinig geld voor jeugdzorg. Ook vergoedt de ene gemeente sommige zorg wel, terwijl een andere gemeente ouders doorverwijst naar het Rijk.

Warme overdracht

Tegen de Volkskrant zegt Martijn van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, dat er afspraken zijn gemaakt over een warme overdracht voor mensen die binnenkort bij de gemeente moeten zijn voor zorg. Volgens Van Rijn wordt dat proces op de voet gevolgd. 'Binnenkort gaat een evaluatie naar de Tweede Kamer met mogelijke verbeterpunten.'

Bron: Nu.nl/Volkskrant