Hoe het voor een kind is om ziek te zijn, staat in diverse jeugdboeken. Maar het is niet zo gemakkelijk om het juiste boek te vinden voor dat ene kind, in juist zijn of haar situatie. Auteur en illustrator Ted van Lieshout en kinderneuroloog Irina Snoeck lanceren daarom 'Lees je beter', een onlinezoekregister voor zieke kinderen en iedereen die zich door middel van kinder- en jeugdboeken beter wil kunnen inleven in zo'n kind.

'Je wordt door lezen niet beter, maar je kunt je er wel beter door voelen', aldus Van Lieshout tegen het ANP. 'En begeleiders kunnen meer begrip krijgen door het lezen van zo'n jeugdboek.'

Fondsen werven

Drie jaar geleden hield de schrijver in een kinderziekenhuis een lezing over de invloed van kunst op behandeling van patiënten. 'Die wilde ik afsluiten met het geven van een leeslijst, maar die bleek niet te bestaan', zegt Van Lieshout. Samen met Irina Snoeck ging hij fondsen werven om tot zo'n lijst met jeugdboeken te komen.

Nu is de lijst er. De site omvat al een kleine tweehonderd titels in drie hoofdcategorieën: 'Omgaan met ziekte/aandoening', 'Ziekenhuis en dokter' en ook 'Omgaan met dood/verlies' voor kinderen in de rouw.

'In de steek gelaten'

Van Lieshout weet waarover hij praat. 'Ik verloor mijn vader toen ik bijna acht was. Tot die tijd gingen we samen naar het ziekenhuis, hij voor zijn hart en ik voor mijn astma. Ik vond dat altijd wel gezellig, omdat we het samen deden. Daarna werd ik moeilijker in de omgang. Ik moest nu alleen, het was allemaal zo anders geworden. Ik voelde me ook verraden, ik had het gevoel dat mijn vader me in de steek had gelaten.'

Verkrijgbaar via de bieb

Bezoekers van de site kunnen de boeken daarop aan medebezoekers aanbevelen (met een 'like' in de vorm van een pleister) en een reactie achterlaten. De initiatiefnemers hopen ook dat er nieuwe titels worden aangedragen. Het moeten wel boeken zijn die te verkrijgen zijn en een zekere kwaliteit hebben, dus niet ergens in eigen beheer zijn uitgegeven, aldus Van Lieshout. Belangrijkste maatstaf is daarom ze in of via de bieb te verkrijgen zijn.

Bron: ANP