Een op de zes werknemers in Nederland had vorig jaar te maken met ongewenst gedrag door leidinggevenden of collega's. Zelfs bijna een kwart ervoer dit gedrag, zoals pesten, (seksuele) intimidatie, geweld en discriminatie, door klanten, patiënten, leerlingen of andere externen. Dat blijkt uit een maandag verschenen enquête van onderzoeksinstituut TNO onder 40.000 werkende Nederlanders.

Ongewenst gedrag op de werkvloer is een belangrijke oorzaak van werkstress en verzuim. Volgens TNO had vorig jaar zo'n 16 procent van alle verzuimde werkdagen, werkstress als reden. De kosten hiervan zijn de afgelopen jaren flink opgelopen. Verzuim wegens werkstress kostte werkgevers het afgelopen jaar 2 miljard euro.

Tips bij stress

Wil jij weten wat je kunt doen om stress te voorkomen? Carolien Hamming van CSR centrum voor stressmanagement geeft enkele tips om stress te voorkomen.

Burn-out klachten

De onderzoekers stellen ook vast dat een op de zeven werknemers last heeft van burn-out klachten. Werkgevers zijn de afgelopen jaren wel meer gaan doen om de problemen aan te pakken. Ruim driekwart (77 procent) van de werkgevers voert inmiddels een beleid om werkstress terug te dringen. In 2014 was dit nog 69 procent.

Uitzending over stress

Zorg.nu maakte eerder een uitzending over stress. Mensen met chronische stress hebben het gevoel alsof hun systeem is gecrasht. Hoe krijg je die mensen er weer bovenop?

Antoinette ging op onderzoek uit

Bron: ANP