Het bestrijdingsmiddel fipronil is in zeer kleine concentraties aangetroffen in uiteenlopende producten als eierkoeken, eiersalade en mayonaise. Consumenten hoeven zich daar 'geen enkele zorgen' over te maken, zei een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdagavond voor de camera van tv-programma Nieuwsuur. 'Niet bij normaal gebruik en ook niet als je er iets meer van eet.'

Een laboratorium dat producten waar eieren in zijn verwerkt test op de verboden stof, meldde dat onder meer in koek en kippenvlees doses zijn gevonden die ongevaarlijk zijn voor mensen.

Nederlandse supermarkten volgen het advies van de NVWA, zei directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) woensdag in het Radio 1 Journaal.

'Al met al te lang geduurd'

Voor het onderzoek zijn uiteindelijk commerciële labs ingezet, maar Roorda vindt dat het al met al lang heeft geduurd. 'We moeten hier lessen uit leren voor de toekomst.' Het CBL wil de kwestie ter sprake brengen in overleg bij de NVWA woensdagmiddag, waar ook staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) aanwezig is.

Eerder haalden de supers acht tot tien miljoen eieren uit de schappen die besmet waren met fipronil.

Bron: ANP