De World Health Organization (WHO) waarschuwt voor een ongeneeslijke vorm van gonorroe, een seksueel overdraagbare ziekte (soa). Huidige antibiotica zouden niet meer in staat zijn de som te genezen.

Gonorroe wordt ook wel een druiper genoemd. Daar wordt normaal gesproken antibiotica voor voorgeschreven. Nu blijkt uit onderzoek van de WHO dat er vormen van de ziekte in omloop te zijn die niet reageren op het medicijn. 'De bacterie die gonorroe veroorzaakt, is erg slim. Elke keer dat we een nieuwe soort antibiotica vinden om de infectie te behandelen, ontwikkelt de bacterie zich zo dat hij ertegen bestand raakt', zegt WHO-onderzoeker Teodora Wi.

'Onvruchtbaar raken kan een gevolg zijn'

Wanneer je besmet bent met gonorroe kun je onvruchtbaar raken. Ook kan de ziekte bij vrouwen miskramen veroorzaken. Het aantal mensen dat de ziekte krijgt neemt al jaren toe. Er zijn wereldwijd jaarlijks zo'n 78 miljoen diagnoses, waarvan 6000 in Nederland. Dit komt volgens de WHO onder meer door het gevolg van de afname van condoomgebruik en door toename van het aantal mensen dat een verre reis maakt. De symptomen kunnen onder andere zijn: groengele afscheiding met bloed en hevige pijn bij het plassen.

Er is nog geen goed alternatief voor de huidige antibiotica. 'We hopen dit jaar in elk geval één nieuwe vorm van antibiotica te introduceren', zegt een onderzoeker van de WHO.

Bron: AD