De overheid moet vuurpijlen en knalvuurwerk verbieden. Die aanbeveling doet de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die een uitgebreid onderzoek heeft verricht naar veiligheidsrisico's rond de jaarwisseling. Volgens de raad is de tijd gekomen om 'het voortdurende patroon van veel letsel en ordeverstoringen' te doorbreken.

De raad signaleert dat ieder jaar veel mensen gewond raken door vuurpijlen. Die worden uit de hand afgeschoten, op omstanders gericht of vanuit wankele flessen afgestoken. Over knalvuurwerk stelt de OVV dat het grote overlast veroorzaakt en 'uitnodigt tot roekeloos gedrag'.

Totaalverbod niet nodig

De Onderzoeksraad pleit niet voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Een groot deel van het siervuurwerk, zoals fonteinen en ander vuurwerk dat weinig kwaad kan, mag wat de onderzoekers betreft gewoon beschikbaar blijven. Volgens cijfers van de branche zorgen de relatief onschuldige vuurwerksoorten voor 80 procent van de omzet.

'Geef het feest een meer georganiseerd karakter'

Gemeenten doen er volgens de raad verstandig aan om het feest 'een meer georganiseerd karakter' te geven. Bijvoorbeeld door vuurwerkshows te organiseren. Een actieve opstelling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Justitie en Veiligheid is 'cruciaal' om te voorkomen dat gemeenten zelf 'het wiel moeten uitvinden', stellen de onderzoekers.

'Alleen landelijk verbod is effectief'

Een verbod op knalvuurwerk zoals de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) voorstelt, is alleen effectief als het voor het hele land geldt. 'Het past bij de tijdsgeest', aldus de Haagse burgemeester Pauline Krikke. 'Als het landelijk wordt ingevoerd kan het daadwerkelijk de overlast verder terugdringen.'

Vuurwerkbranche vreest symboolpolitiek

De vuurwerkbranche is blij dat in het voorstel van de Onderzoeksraad voor Veiligheid ook de aanpak van illegaal vuurwerk en handhaving van de openbare orde speerpunten zijn. Toch is ze ook bang dat de aanbeveling om vuurpijlen en rotjes te verbieden slechts symboolpolitiek is.

'Het wekt de indruk dat je daarmee de problemen oplost. Maar jongeren die voor overlast zorgen, lopen heus niet rond met legaal Nederlands vuurwerk', zegt Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN).

Oogartsen willen verbod op alle vuurwerk

Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, de beroepsvereniging van oogartsen, wil zo snel mogelijk een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. 'Er vallen juist ook veel slachtoffers met siervuurwerk. Nederland is Europees kampioen vuurwerkletsel', reageert oogarts Tjeerd de Faber van het Oogheelkundig Gezelschap. 'Ondanks alle waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen vallen er iedere jaarwisseling weer veel onnodige slachtoffers.'

Het nationale Vuurwerkmanifest

Al jaren roepen artsenorganisaties, politieke partijen en de grootste verzekeraar Achmea via het nationale Vuurwerkmanifest op om een letsel- en schadevrij Oud en Nieuw te organiseren. Ruim duizend organisaties hebben zich bij het manifest aangesloten en 50.000 mensen hebben dit ondertekend.

Zo steek je veilig vuurwerk af

Grote kans dat je op oudjaarsdag met vuurwerk te maken krijgt. Zorg.nu geeft 10 tips voor veilig gebruik met vuurwerk.

'Draag geen nylon kleding'

Bron: ANP