Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) waarschuwen voor een polio-achtig virus. Het EV-D68-virus zorgde de afgelopen twee jaar voor verlammingen bij enkele honderden kinderen wereldwijd, waarvan twee uit Nederland. Er is nog geen vaccin.

Tussen 2014 en 2016 veroorzaakte het virus een golf van besmettingen. In ons land raakten zo’n veertig patiënten besmet met het virus en in Europa zijn honderden opnames van patiënten met het virus bekend. De onderzoekers denken dat dit er in werkelijkheid meer zijn. Dit omdat er door de relatieve onbekendheid niet altijd de juiste testen worden gedaan en er nog geen meldplicht is. Als iemand na een verkoudheid verlammingsverschijnselen krijgt, is het virus gemakkelijk te traceren in het neusslijm.

Nog geen vaccin of behandeling

Naar verwachting steekt het virus in 2018 weer op. Sinds kort staat de aandoening op de lijst ‘zeldzame ziektes’. Volgens de onderzoekers moet het met een vergelijkbare aanpak als bij polio mogelijk zijn om een vaccin te ontwikkelen. Voor alsnog is er geen behandeling die lijdt tot volledig herstel. Niet alle gevallen van besmetting van het virus zijn even ernstig; er zijn ook mildere vormen bekend die tot een goed herstel leiden.

Bron: UMCG