Een grootschalig onderzoek onder 275.000 duizend vrouwen heeft nieuwe kennis over genetische factoren van borstkanker opgeleverd. Onderzoekers ontdekten 65 genetische oorzaken die wijzen op een verhoogd risico op borstkanker.

Persoonlijk risico op borstkanker

Onderzoekers wisten al langer dat erfelijkheid een grote rol speelt in het ontstaan van borstkanker, maar bij slechts 10 procent van de patiënten wordt een afwijking gevonden zoals het BRCA-gen gevonden. Met dit onderzoek denken wetenschappers en artsen dat ze in de toekomst beter kunnen inschatten wat het persoonlijk risico op borstkanker is. Ook kan deze nieuwe kennis bijdragen aan de ontwikkeling van nog betere medicijnen tegen borstkanker.

Ontrafelen van genetische oorzaken van borstkanker

Volgens Rob van der Luijt, klinisch moleculair geneticus en als één van de onderzoekers verbonden aan het UMC Utrecht, laat dit onderzoek zien wat wetenschappers al langer vermoeden: 'Namelijk dat de combinatie van veranderingen in genen het risico op borstkanker kan verhogen. Met de bevindingen uit deze studie hopen we in de toekomst borstkanker nog beter te kunnen behandelen of daar preventief tegen op te treden'. Hoewel er nog geen DNA-test beschikbaar is op basis van de nieuwe 'borstkankergenen', is er volgens van der Luijt een belangrijke stap gezet in 'het ontrafelen van genetische oorzaken van borstkanker'. Hij hoopt dat artsen met dit onderzoek beter kunnen voorspellen wat het risico is op borstkanker.

Onderzoek

Aan het omvangrijke onderzoek deden 550 onderzoekers van 300 instituten wereldwijd mee, waaronder het UMC Utrecht. Het DNA van 245.000 duizend vrouwen werd onderzocht. 146 duizend van deze groep heeft borstkanker. De resultaten worden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

BRCA-gen

Over het BRCA-gen maakten documentairemakers Annemiek Brumsteede en Deborah van der Starre de docu Krijg Nou Tieten. Hierin laten de vrouwen zien welke angsten en heftige dilemma's het dragen van dit gen met zich meebrengt. Annemiek en Deborah gingen naar aanleiding van de documentaire tijdens een livestream in gesprek met Désirée Hairwassers van Patiëntenvereniging Oncogen. Je kunt deze livestream terugkijken.

Meer weten over het BRCA-gen

Bron: UMC Utrecht