Drie auteurs hebben een artikel ingetrokken dat wereldwijd leidde tot zorgen over de veiligheid van het middel hydroxychloroquine, dat voorkomt in malariamedicijnen. Ze schreven eerder in het gezaghebbende medische vakblad The Lancet dat de kans op overlijden bij patiënten met COVID-19 kan toenemen als ze ook hydroxychloroquine krijgen.

De schrijvers zeggen nu dat ze zich zorgen maken over de kwaliteit van de data die ze hebben gebruikt. Ze stellen dat de gegevens zijn aangeleverd door het bedrijf Surgisphere. Dat zou nu weigeren de volledige datasets beschikbaar te stellen en daardoor konden de onderzoeksresultaten niet worden getoetst. Een van de auteurs, Surgisphere-topman Sapan Desai, sloot zich niet aan bij de intrekking.

Dit is wat de onderzoekers vaststelden

Het gebruik van hydroxychloroquine tegen het coronavirus kreeg onder meer veel aandacht dankzij de Amerikaanse president Donald Trump. Die onthulde eerder dat hij het middel preventief slikte, al zou hij daar later weer mee zijn gestopt. Het geneesmiddel is niet specifiek ontwikkeld om het coronavirus mee te bestrijden.

Ook in Nederland is een groot deel van de coronapatiënten behandeld met de omstreden malariamedicijnen. Eind mei zei een Nederlandse internist-infectioloog Mark de Boer, tevens voorzitter van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB), nog dat in Nederland geen enkele patiënt aan de genoemde bijwerkingen van de medicijnen is overleden. 

Bron: ANP