Een Deense studie trekt het nut van borstkankeroperaties bij beginnende tumoren in twijfel. Volgens het onderzoek worden er bij screenings kleine tumoren gevonden die zo langzaam groeien, dat ze eigenlijk geen gevaar met zich mee brengen.

In de studie werden gegevens van Deense vrouwen van 35 tot 84 jaar onderzocht, die in de jaren 1980 tot 2010 met borstkanker zijn gediagnosticeerd.

Vormen van borstkanker

Dr. Otis Brawley van de American Cancer Society werkte niet mee aan het onderzoek, maar zegt er wel het volgende over: ‘De studie laat zien dat vrouwen die geloven dat hun leven gered werd door een mammogram, daadwerkelijk geschaad werden.’

‘Onderzoekers erkennen steeds meer dat niet alle vormen van borstkanker hetzelfde risico met zich meebrengen, zelfs als ze er onder de microscoop hetzelfde uitzien. Sommige tumoren veranderen in dodelijke monsters, terwijl anderen stoppen met groeien of zelfs krimpen,’ vervolgt Brawley.

Gevaar voor gezondheid

Fran Visco, voorzitster van de National Breast Cancer Coalition, zegt dat onnodige behandeling van borstkanker het hart kan beschadigen en zelfs nieuwe vormen van kanker kan veroorzaken. Zij vindt dat vrouwen over deze mogelijke gevolgen geïnformeerd moeten worden.

‘Studie laat vrouwen verward achter’

De American College of Radiology (ACR) geeft aan dat het klopt dat mammogrammen soms tot onnodige behandelingen leiden, maar stelt dat dit minder vaak voorkomt dan door de Deense studie wordt gesuggereerd. Dr. Debra Monticciolo van de ACR voegt hieraan toe dat studies als deze voor verwarring zorgen bij vrouwen. Ze stelt dat andere onderzoeken aantonen dat het aantal onnodig geopereerde vrouwen rond de 2,3 procent ligt.

Volgens de Agency for Healthcare Research and Quality verkleinen mammogrammen de kans op overlijden door borstkanker met 25 tot 31 procent bij vrouwen van 40 tot 69 jaar.

Bron: NU.nl