Hoewel juist senioren meer kans hebben op huidkanker, blijkt uit onderzoek van de organisatie van de nieuwe Huidkankerweek dat hoe ouder mensen zijn, hoe minder vaak ze zich insmeren tegen de zon. En bij het zien van een verdachte plek op de eigen huid, talmt ook nog eens de helft met een bezoekje aan de dokter. De Huidkankerweek gaat maandag van start en moet mensen bewust maken van de gevaren.

Althans, dat concludeert de organisatie op basis van de uitkomsten van een naar eigen zeggen representatieve steekproef onder 1190 Nederlandse vijftigplussers.

Oudere mensen smeren aanzienlijk minder

Van de vijftigers smeert nog bijna driekwart de huid in voorafgaand aan bijvoorbeeld een wandel- of fietstocht in de zon. Maar van de zeventigplussers pakt nog maar de helft tube, flacon of spuitbus. Van de mensen die wel smeren doet nog niet eens de helft (45 procent) het echt goed genoeg (minstens elke twee uur). Petten of hoeden tegen de zon zijn ook al geen gemeengoed: slechts 38 procent zet buiten iets op het hoofd.

Nauwelijks zorgen om huidkanker

Hoewel huidkanker één van de meest voorkomende kankers in ons land is en een snelle aanpak van groot belang is, maakt slechts één op de tien vijftigplussers uit het onderzoek zich er zorgen om. Ze controleren de huid ook niet vaak genoeg.

De initiatiefnemers van de Huidkankerweek willen iedereen zoveel mogelijk bestoken met tips, via onder meer YouTube en tv-zender ONS. De week duurt tot en met 26 juni. De campagne wordt georganiseerd door onder andere Bureauvijftig, de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie NVDV en ouderenbond ANBO.

Bron: ANP