Komend weekend gaat de wintertijd weer in. In de nacht van zaterdag op zondag om 3:00 uur gaat de klok een uur achteruit, naar 2:00 uur. Er is een kans dat de klok komende lente niet meer een uur vooruit wordt gezet. Het Europees Parlement stemt in december over het afschaffen van de zomertijd. Een van de redenen is dat het verzetten van de klok het bioritme van mensen in de war schopt.

Onderzoek

Een steeds groter wordende groep parlementsleden denkt dat de zomertijd niet de voordelen oplevert die voor de invoering bedacht zijn. Uit onderzoek, dat is gedaan door een speciale afdeling van het Europees Parlement, blijkt dat niet alleen nauwelijks economische voordelen zijn, maar de zomertijd ook de biologische klok van mensen negatief beïnvloedt. De vermoedde men al, maar er werd altijd gedacht dat het effect op het slaapritme maar een paar dagen merkbaar was. Nu wordt geconcludeerd dat de effecten veel langer kunnen aanhouden. De problemen zouden zich vooral voordoen als de klok achteruit wordt gezet (zomertijd).

Jetlag

Volgens het onderzoek zou het voor- en achteruit zetten van de klok kunnen leiden tot gezondheidsproblemen omdat het lichaam zich niet aanpast aan het veranderen van de klok. De klok voor- en achteruit zetten geeft volgens de onderzoekers een jetlag-effect. Hierdoor zouden bijvoorbeeld gewichtsproblemen kunnen ontstaan of een depressie.

Biologische klok

De biologische klok geeft aan wanneer het voor jouw lichaam dag en nacht is, dat is voor ieder mens verschillend. Dokters van Morgen besteedde eerder een uitzending aan slaap en welke rol de biologische klok speelt. In de uitzending werd een experiment gedaan waaruit bleek dat de mens zelf de biologische klok terug kan zetten met meer daglicht.

Bekijk de uitzending