Na een langlopend onderzoek concludeert een groep wetenschappers dat er onder adolescenten geen relatie bestaat tussen gamen en depressie. Dat blijkt uit een analyse van de data die zes jaar onderzoek onder bijna 4.000 adolescenten uit de regio van de Canadese stad Montreal heeft opgeleverd.

Respondenten kregen op meerdere peilmomenten vragen voorgeschoteld over de relatie tussen het aantal uren dat ze achter een beeldscherm doorbrachten en de symptomen van depressie die ze ervaarden. Omdat 'beeldscherm' een betrekkelijk ruim begrip is, werd bij het onderzoek bovendien rekening gehouden met variabelen als sociale media, televisie, algemeen computergebruik en gamen.

Voor het gamen geldt dat er geen significant verband kon worden aangetoond tussen het aantal uren dat respondenten aan deze activiteit besteden en eventuele depressieve gevoelens die ze ervaren. De onderzoekers stellen dat dit wellicht komt doordat gamen een positieve invloed heeft op de sociale en emotionele ontwikkeling.

Wel verband bij sociale media en televisie

Het onderzoek toont daarentegen wel een verband aan tussen depressie en sociale media. Het herhaaldelijk kijken naar niet-representatieve ideaalbeelden op sociale media kan volgens onderzoekers leiden tot een daling van het zelfvertrouwen, wat weer depressie tot gevolg kan hebben. Ook voor televisiekijken geldt dat de onderzoekers een verband met depressie ontdekten. De onderzoekers concluderen dan ook dat het verstandig is om de schermtijd van kinderen te reguleren. Dit zou een goede stap kunnen zijn in het verminderen van reeds aanwezige depressieve gevoelens en kan mogelijk bijdragen aan het voorkomen van depressie.

Benieuwd naar dit onderzoek? Een samenvatting staat op de website van het Amerikaanse medisch-wetenschappelijke tijdschrift JAMA Pediatrics.

Bron: JAMA Pediatrics