De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) moet onderzoeken of implantaten terecht op de Nederlandse markt worden toegelaten. Daarvoor pleit PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen. De OVV moet ook bekijken of implantaten goed worden geregistreerd, aldus Ploumen.

Het AVROTROS-programma Radar en dagblad Trouw deden, samen met journalisten uit meer dan 36 verschillende landen, onderzoek naar implantaten: The Implant Files. De resultaten: de controle op medische hulpmiddelen en implantaten is wereldwijd zo gebrekkig dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.

'Toelatingsinstanties zijn commerciële partijen'

Een nieuwe wet over medische hulpmiddelen, die dit voorjaar werd aangenomen, gaat volgens Ploumen nog niet ver genoeg. Zo blijven toelatingsinstanties, die bepalen of een medisch hulpmiddel op de markt gebracht kan worden, in commerciële handen. Dat is scheef als je het vergelijkt met de toelating van medicijnen op de Nederlandse markt. Volgens Ploumen is dat 'een publieke, volstrekt onafhankelijke taak'.

Op 25 november 2019 wordt er met specialisten en patiënten in de Tweede Kamer gepraat over implantaten. In de uitzending van Radar van 25 november (20:30 uur op NPO 1) zie je meer over dat gesprek.