De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) gaat onderzoek doen naar de mogelijkheden om te voorkomen dat baby’s snijwonden oplopen bij een keizersnede. Dat schrijft het AD.

Op het bericht in deze krant over een Brabants jongetje dat zeker 3500 euro schadevergoeding krijgt van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis, volgde een storm aan reacties op social media. Het jongetje liep bij zijn geboorte met een keizersnede in 2018 een snijwond op in zijn wang van vier centimeter. Uit inventarisatie van het AD blijkt dat veel meer mensen ervaring hebben met het oplopen van een snijwond aan de baby tijdens een keizersnede.

Landelijk registratieregister in de maak

Momenteel is er geen landelijke registratie van de complicatie waarbij een baby bij een keizersnede een snijwond oploopt. Daar komt verandering in. NVOG-voorzitter Jan van Lith: 'We gaan nader onderzoeken hoe vaak het voorkomt in Nederland, of en welke verbetermaatregelen mogelijk zijn.' Ook gaat de NVOG na of het risico op verwondingen aan baby’s bij een keizersnede moet worden opgenomen in de voorlichting aan ouders.

Bron: ANP MediaWatch / AD