Onderzoekers hebben bij veel ziekenhuispatiënten die met COVID-19 zijn opgenomen een schimmel aangetroffen. Dezelfde schimmel, de Aspergillus-schimmel, wordt ook gevonden bij mensen die op de intensive care (ic) liggen vanwege griep. Mensen met influenza (griep) worden daar vaak erg ziek van, en kunnen er zelfs aan overlijden. Op basis van de eerste cijfers stellen onderzoekers van het Radboudumc dat een ernstige schimmelinfectie bij COVID-19-patiënten minder vaak lijkt voor te komen. Toch roepen zij op tot alertheid.

Van iedere vijf grieppatiënten op de ic krijgt er een een schimmelinfectie. Die verloopt voor een grieppatiënt vaak erg ernstig, ongeveer vijftig procent overlijdt. 'De schimmel brengt schade aan in de longen. De longblaasjes kunnen afbreken en de longen kunnen zo afsterven', legt arts-microbioloog Paul Verweij van het Radboudumc uit.

'Lastig te zeggen of schimmel bij COVID-19-patiënten leidt tot ernstige infectie'

Bij tien tot dertig procent van de mensen met COVID-19 die in het ziekenhuis zijn opgenomen werd de schimmel gevonden. Verweij: 'Het is lastig te zeggen of die mensen er ook echt een infectie van krijgen. De schimmel kan daar ook alleen maar zitten, zonder schade aan te richten. Bij influenza is dat anders, dan weet je dat als je de schimmel vindt, je eigenlijk meteen actie moet ondernemen. Daarom zijn we aan het onderzoeken hoe we daar het beste mee om kunnen gaan bij COVID-19-patiënten'.

Een duidelijk onderscheid tussen beide patiëntgroepen, die met COVID-19 en die met influenza, is volgens de onderzoekers dus van belang. Het voorlopige advies is volgens het Radboudumc dan ook om COVID-19-patiënten niet standaard bescherming tegen de schimmels te geven. 'Maar, als de toestand van de patiënt daar aanleiding toe geeft, gaan we daar wel toe over', vertelt Verweij.