De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekijkt of het coronavirus een ernstige en zeldzame ontstekingsreactie kan veroorzaken. Dit omdat in een aantal landen enkele gevallen zijn gemeld van kinderen met heftige ontstekingsreacties. Dat meldt NOS vrijdag.

In Nederland zijn twee kinderen op de intensive care (ic) beland met het onbekende ziektebeeld. Zij hadden volgens Job van Woensel, hoogleraar pediatrisch intensive care van het Amsterdam UMC, maag-darmklachten en tekenen van hartfalen. Dat meldde Van Woensel in een bericht in Medisch Contact. Corontests die bij hen zijn gedaan, waren in alle gevallen negatief.

Meldingen uit andere landen

In Engeland waarschuwden kinderintensivisten maandag om alert te zijn op zulke gevallen. In Engeland ging het om een klein aantal patiënten, van wie het merendeel ook een COVID-19-infectie had. Meldingen uit andere landen, waaronder Ierland, België, Frankrijk, Spanje en Italië volgden.

De symptomen lijken erg op de ziekte van Kawasaki en die van het toxischeshocksyndroom maar volgens NOS gaat het waarschijnlijk om een nieuwe, onbekende ziekte. 

Gevallen worden gemeld

Europese kinderintensivisten melden alle COVID-19-gevallen die zij zien en ook alle kinderen met de nieuwe onbekende aandoening, bij de Europese organisatie ESPNIC. Als er een verband is, en volgens Van Woensel is het 'nog veel te vroeg' om daarover te spreken, dan komt het 'niet zozeer door het virus zelf, maar om een overreactie van het afweersysteem'. Dat vertelt hij ook in Medisch Contact.

We zijn nu erg gefocust op COVID-19, zegt voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen tegen de NOS. Daardoor wordt al snel gezegd dat het daarmee te maken kan hebben.  'Dat kan best zo zijn, maar er is voorlopig nog geen enkel bewijs.'

Bron: NOS