Een nieuwe behandeling voor patiënten die te maken hebben gehad met hartfalen is succesvol in de Verenigde Staten. De therapie werkt met een CardioMEMS-sensor en een speciaal kussen. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg wil dat twintig ziekenhuizen deze nieuwe behandelmethode testen.

Bruno Bruins hoopt door deze CardioMEMS-sensor geld te besparen. Bruins heeft 3,8 miljoen euro beschikbaar gesteld zodat twintig Nederlandse ziekenhuizen het kunnen testen. In de Verenigde Staten is door deze sensor het aantal ziekenhuisopnames met 37 procent gedaald. Bruins wil erachter komen of de therapie in Nederland ook zo goed kan werken. De testgroep bestaat uit 340 patiënten die aan speciale criteria voldoen.

Lees ook: Overlevingskans bij hart- en vaatziekten steeds groter

Speciaal kussen

Patiënt Carla Jacobs is een van de eerste Nederlanders die een sensor, ter grootte van een paperclip, kreeg ingebracht in haar longslagader. Hierdoor kan de cardioloog haar op afstand in de gaten houden. Iedere ochtend gaat ze met haar hoofd en borst op een speciaal kussen met telemonitoring-apparatuur liggen. De specialist in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam kan de toestand van haar hart dan bekijken. Zo hoeft ze niet telkens naar het ziekenhuis voor controles. Jacobs’ apparaatje kan de druk in een bloedvat meten. Door het aanpassen van medicijnen kan eventuele overdruk in het hart dan snel worden verlaagd.

Overdruk in het hart

Steeds meer mensen overleven hart- en vaatziekten, maar hierdoor kampen veel personen daarna wel met overdruk in het hart. Jacobs kreeg door die overdruk dikke benen en vocht achter haar longen. Ze kreeg het dan benauwd en moest regelmatig worden opgenomen.