Kunnen gezonde voeding en leefstijl helpen bij ernstige vermoeidheidsklachten van mensen die zijn behandeld voor kanker? Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hopen een antwoord te krijgen op die vraag.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) heeft leefstijladviezen opgesteld. Die adviezen waren in de eerste plaats bedoeld om de kans te verkleinen dat iemand (opnieuw) kanker krijgt. Het WKOF wil graag weten of die tips ook kunnen helpen bij het verminderen van vermoeidheid na een darmkankerbehandeling. 

Een op de drie darmkankerpatiënten krijgt te maken met vermoeidheid

De studie richt zich op mensen die behandeld zijn voor darmkanker. In de eerste plaats omdat darmkanker een van de meest voorkomende kankersoorten is, vertelt Germund Daal van het WKOF.

info

Darmkanker

Bij bijna 13 duizend mensen is vorig jaar darmkanker vastgesteld. In de afgelopen vijf jaar kregen meer dan 50 duizend mensen darmkanker. In Nederland komt de kankersoort vaker voor bij mannen. (Bron: WKOF)

Daarbij krijgt bijna een op de drie behandelde darmkankerpatiënten te maken met vermoeidheidsklachten, en doen onderzoekers van de WUR al jarenlang onderzoek naar mensen met darmkanker, legt Daal uit.

Daal verwacht wel dat de resultaten breed toepasbaar zijn. 'Hoewel er wel verschillen zullen bestaan tussen kankervormen. We merken dat gezonde keuzes in leefstijl, voeding en bewegen kunnen helpen bij een betere kwaliteit van leven na de diagnose. Maar voor sommige behandelingen, zoals een operatie bij slokdarmkanker, geldt dat die zo ingrijpend kan zijn, dat iemand bijvoorbeeld niet makkelijk meer kan bewegen'.

'Gaat om hardnekkige vermoeidheid'

De vermoeidheid na een kankerbehandeling is geen vermoeidheid die opgelost kan worden door wat langer slapen of wat meer aandacht voor ontspanning, vertelt Daal. 'Het gaat om hardnekkige vermoeidheid waar je niet zomaar vanaf komt'.

En die vermoeidheid kan behoorlijk veel invloed hebben op het dagelijks leven. Daal: 'De normaalste dingen in het leven worden veel moeilijker. De vermoeidheid heeft grote impact, bijvoorbeeld op het sociale leven. En je ziet ook dat mensen soms niet zo snel weer aan het werk kunnen. De kwaliteit van leven wordt er erg door beïnvloed'.

Op de website geeft het WKOF al een aantal voedingsadviezen voor vermoeidheid na een kankerbehandeling: kook voor meerdere dagen tegelijk en vries porties in odat je een maaltijd bij de hand hebt als je te moe bent om te koken. Kies voor gezonde kant-en-klaarmaaltijden. Wil je een voedingssupplement gebruiken om voedingsstoffen aan te vullen? Overleg dan altijd met je arts! Meer tips vind je via het WKOF.