Amerikaanse onderzoekers schrijven in vakblad Neurology dat de kans op een hersenbloeding verdubbelt als er een laag cholesterolgehalte in het bloed is. Volgens specialisten blijft het risico op een hersenbloeding laag, bericht de Volkskrant op 5 mei.

Het onderzoek werd uitgevoerd met de gegevens van 27.000 gezonde vrouwen. Twintig jaar geleden werd het LDL-cholesterolgehalte in hun bloed bepaald. De onderzoekers keken hoeveel vrouwen er sindsdien een hersenbloeding hebben gehad. Bij vrouwen met een zeer laag LDL-cholesterolgehalte kreeg 0,8 procent een hersenbloeding. Bij deelnemers met hogere waardes was het percentage met 0,4 procent minder.

0,8 procent is heel weinig

Specialisten geven aan dat 0,8 procent kans over een periode van twintig jaar heel weinig is. De uitkomsten van het onderzoek zijn dus geen reden tot zorg.

In Nederland slikken twee miljoen mensen medicijnen, zoals statines, omdat ze last hebben van een te hoog cholesterol. Neuroloog Diederik Dippel adviseert mensen die cholesterolverlagers slikken om niet te stoppen met hun medicatie. Een hoog cholesterol zou nog altijd gevaarlijker zijn.

Radar Extra over cholesterolverlagers

Over de vraag of een hoog cholesterol zorgt voor een vergrote kans op een hartinfarct wordt veel gediscussieerd. In een speciaal tweeluik van Radar Extra spreekt Antoinette Hertsenberg met verschillende deskundigen over cholesterolverlagers.

De vele bijwerkingen van de middelen zorgen ervoor dat steeds meer mensen weerstand hebben tegen de medicatie. Is gezonder eten en meer bewegen een alternatief? Radar Extra is op 13 en 20 mei om 20:30 te zien op NPO 1 bij AVROTROS.

Bron: de Volkskrant