Een experimentele immunotherapie om een pinda-allergie te genezen, in Australië hebben ze dat onderzocht. En met succes: twee derde van de kinderen die werden behandeld, kwam van de allergie af.

De kleine klinische studie is uitgevoerd door het Murdoch Children’s Research Institute en beschreven in The Lancet. Aan het onderzoek deden 48 kinderen mee. Anderhalf jaar lang kreeg een deel van hen een behandeling volgens de nieuwe methode. Een ander deel kreeg een placebo. Meer dan tachtig procent van de kinderen die waren behandeld met de nieuwe methode had geen allergie meer. In de placebo-groep was dit vier procent. Na vier jaar is de groep opnieuw onderzocht. Zeventig procent doorstond toen een test die tolerantie voor pinda’s op de lange termijn meet.  

Veelbelovende resultaten

Bij de nieuwe methode, ontwikkeld door hoofdonderzoeker Mimi Tang, wordt een probioticum gecombineerd met orale immunotherapie. Dit moet zorgen voor een herprogrammering van de respons van het immuunsysteem op pinda's. Uiteindelijk moet er een tolerantie worden ontwikkeld. De resultaten van het onderzoek zijn volgens Tang veelbelovend: 'Ik zie het zo: wij begonnen met kinderen die allergisch waren voor pinda’s en daardoor heel goed moesten opletten met wat ze aten, wat veel angst opleverde. Na afloop van de behandeling en zelfs vier jaar daarna konden de meesten hun leven leiden alsof ze geen pinda-allergie hadden.'

Anafylaxie

Een pinda-allergie komt voor bij ongeveer 0,5-1 procent van alle kinderen in westerse landen voor. Ongeveer drie kwart hiervan groeit niet over de allergie heen. Er wordt aangeraden om de paar jaar opnieuw te laten testen of er nog sprake is van de allergie. Een pinda-allergie kan leiden tot anafylaxie: een acute, levensbedreigende allergische reactie.

Bron: Nu.nl/Stichting Voedselallergie