Uit resultaten van onderzoek door het UMC Utrecht blijkt dat eczeem niet één ziekte is, maar dat er in totaal vier duidelijk verschillende vormen van bestaan. De onderzoekers publiceerden het onderzoek deze week in het Journal of Allergy and Clinical Immunology.

De onderzoekers testten in totaal het bloed 193 mensen met eczeem en dat van dertig 'gezonde' mensen. In bloed van patiënten met constitutioneel eczeem troffen ze bepaalde biomarkers (Een enkel stofje of een combinatie van stofjes die op een ziektebeeld wijzen) aan. Op basis van de resultaten konden de onderzoekers vier specifieke groepen van patiënten vaststellen, die dus vier duidelijk verschillende vormen van eczeem hadden.

Nieuwe technieken

Volgens hoofdonderzoeker en dermatoloog DirkJan Hijnen bevestigen de resultaten van het onderzoek wat dermatologen al zeker vijftig jaar dachten. 'We konden soorten eczeem op het oog wel onderscheiden, maar tot op heden was daar geen wetenschappelijke basis voor.' Een reeks recente ontwikkelingen in de techniek maakte dit specifieke onderzoek mogelijk. 'In het verleden waren we slechts in staat tien biomarkers per bloedmonster te herkennen. Nu kunnen we op twee microliter bloed wel 150 van die stofjes identificeren.'

Behandeling op maat

Het onderzoek werd voor een groot deel gefinancierd door samen te werken met een groot farmaceutisch bedrijf, dat een nieuw middel voor eczeem heeft ontwikkeld. Deze maand beslist de Europese Commissie of het geneesmiddel toegestaan wordt op de Europese markt. Dupilumab is een duur medicijn, bedoeld voor mensen met matig tot ernstig constitutioneel eczeem, die met zalftherapie niet worden geholpen. Het team gaat nu proberen om het medicijn te koppelen aan de patiëntengroep die het best reageert op dit middel.

Kosten

De medicijnkosten voor de behandeling van constitutioneel eczeem bedroegen 57 miljoen in 2011. 'Op basis van dit onderzoek kunnen we in de toekomst een patiënt-specifieke behandeling aanbieden, waardoor er geen dure medicijnen worden verspild. Een andere prettige bijkomstigheid is dat patiënten nu geen onnodige bijwerkingen ondervinden van een middel dat toch niet helpt', stelt de dermatoloog.

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem is een huidaandoening waarin de barrièrefunctie van de huid verstoord is. De symptomen zijn vaak gevoelige en droge huid, rode plekken, jeuk en schilfers. Volgens het RIVM waren in 2015 bijna 400.000 mensen in Nederland die last hadden van deze erfelijke vorm van de huidaandoening.

Bronnen: UMC Utrecht / RIVM