De kosten voor dure nieuwe medicijnen zijn vorig jaar 132 miljoen euro goedkoper uitgepakt. Dit kwam door prijsonderhandelingen tussen de overheid en farmaceutische bedrijven, heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg laten weten aan de Tweede Kamer.

Bruins schrijft dat de geneesmiddelen waar het om gaat in 2017 opgeteld 457 miljoen euro hadden gekost als de vraagprijs van de fabrikanten was betaald. Door te onderhandelen ging daar 29 procent van af.

'Afspraken alleen achter gesloten deuren'

Dit soort afspraken met farmaceuten kan alleen achter gesloten deuren worden gemaakt, tot ongenoegen van de minister. 'Het liefst zou ik precies vertellen wat we uiteindelijk voor elk middel betalen. Maar als ik dat doe, leert de ervaring, stelt de farmaceut het middel niet meer beschikbaar.' Bruins zegt dat hij bij toekomstige onderhandelingen zal blijven hameren op openbaarmaking.

Over de prijs van kostbare nieuwe medicijnen voert de overheid sinds 2013 onderhandelingen om de prijzen omlaag te krijgen. Sindsdien zijn over 32 medicijnen akkoorden gesloten. Daarmee is in totaal al circa 320 miljoen euro bespaard, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Prijs geneesmiddel taaislijmziekte niet bekend gemaakt

Een van de medicijnen waar vorig jaar uitgebreid over werd onderhandeld was Orkambi, een middel dat aanslaat bij een deel van de patiënten met cystic fibrosis (taaislijmziekte). De fabrikant vroeg daar oorspronkelijk 170.000 euro per patiënt per jaar voor. Die prijs vond de overheid echter niet in verhouding staan tot de effectiviteit. Bruins' voorganger Edith Schippers sloot er aan het einde van haar termijn als minister alsnog een akkoord over, ook weer zonder dat de prijs werd bekendgemaakt.

Bron: ANP