Het risico op diabetes type 2 is volgens onderzoekers aanzienlijk te verkleinen door een omega 6-rijk dieet te eten. Dat schrijven onderzoekers van The George Institute for Global Health uit Sydney in The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Omega 6 is te vinden in plantaardige oliën, halvarine en bak- en braadvetten. Het is een essentieel vetzuur voor het menselijk lichaam. De onderzoekers bestudeerden twintig onderzoeken met daarin gegevens van bijna 40.000 deelnemers. Bij meer dan 4000 deelnemers werd naar verloop van tijd diabetes type 2 geconstateerd. Ze varieerden in leeftijd en hadden voor aanvang van de studie geen diabetes type 2, dit meldt Nu.nl op haar website

Linolzuur

Toen de deelnemers werden getest op de aanwezigheid van het omega 6-vetzuur linolzuur bleek dat mensen met hoge waardes aan linolzuur in hun bloed 35 procent minder kans hebben om diabetes type 2 te ontwikkelen. Het onderzoek bekeek meerdere studies, maar onderzocht niet het directe effect van inname van omega 6.

Wat is diabetes type 2?

Volgens het Diabetesfonds reageert het lichaam bij diabetes type 2 niet meer goed op insuline. De insuline is als het ware onzichtbaar, en kan zijn werk niet doen. Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd steeds minder.

Wat zijn de oorzaken van diabetes type 2?

Diabetes type 2 kan worden veroorzaakt door tekort aan lichaamsbeweging, overgewicht, ongezond eten, roken, ouderdom of erfelijke aanleg. In sommige gevallen is de oorzaak van de aandoening nog onbekend.

Bron: Nu.nl