Het Openbaar Ministerie (OM) Midden-Nederland start een strafrechtelijk onderzoek naar de gedragingen van de Coöperatie Laatste Wil (CLW). Dat is ook schriftelijk meegedeeld aan het bestuur van de organisatie. Het OM heeft de coöperatie bovendien verzocht om de activiteiten met onmiddellijke ingang te staken.

Het OM volgt CLW sinds die in september 2017 bekendmaakte van plan te zijn een zelfdodingsmiddel aan haar leden ter beschikking te stellen. De directe aanleiding voor het nu aangekondigde strafrechtelijk onderzoek is de bekendmaking door de coöperatie vorige week dat inkopers het middel daadwerkelijk gaan bestellen. Daarmee kunnen naar verwachting ongeveer duizend mensen op korte termijn via CLW over het middel beschikken.

Eigen levenseinde regisseren

Coöperatie Laatste Wil is, volgens de eigen website, opgericht om voor haar leden te bewerkstelligen dat het eigen levenseinde 'mag en kan worden geregisseerd'. De organisatie heeft een middel gevonden dat de dood tot gevolg heeft. Pas na een half jaar lidmaatschap krijgt iemand informatie over wat voor spul het is.Op de eigen site reageert de organisatie voorlopig kort: 'Het bestuur van de CLW 'Zzal de brief bestuderen en verklaart dat geen sprake is van strafbare handelingen. Er wordt advies gevraagd aan haar advocaat. Over de verdere voortgang zullen wij onze leden spoedig informeren.'

Zelfmoordpoeder

De Tweede Kamer reageerde eind maart geschrokken na een bericht over de dood van een jonge vrouw die met het zogenoemde zelfmoordpoeder een eind aan haar leven had gemaakt. Minister Hugo de Jonge liet al weten dat het OM de zaak onderzocht.

Reactie Kamerleden: 'Blij met onderzoek'

Kamerleden zijn blij dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek is begonnen naar de Coöperatie Laatste Wil (CLW). 'Goed dat het OM in actie komt', twittert fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP. 'Aanpak van deze gevaarlijke club en van verkoop zelfmoordpoeder is dringend nodig.'

Ook Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie juicht het onderzoek toe. 'Ik maak me al langer ernstige zorgen om de verspreiding van een zelfmoordpoeder via de CLW, nota bene zonder dat er controle is op wie het middel in handen krijgt', laat zij weten. 'Wat hier op het spel staat, is de veiligheid van kwetsbare mensen in onze samenleving.'

Strafbaar feit

In een brief aan de Tweede Kamer laat minister van Justitie Ferd Grapperhaus weten dat alleen een arts onder strenge voorwaarden mag helpen bij euthanasie. 'Voor ieder ander is hulp bij zelfdoding, of het verschaffen van middelen daartoe, een strafbaar feit', aldus de bewindsman.

De Tweede Kamer vroeg minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid eerder deze week met de CLW te gaan praten. Aanleiding was de dood van een 19-jarige vrouw die vorige maand met behulp van een door die organisatie gepromoot zelfdodingsmiddel een einde aan haar leven maakte. Maar zo'n gesprek is niet langer opportuun nu het OM de zaak in onderzoek heeft, meldt Grapperhaus.

Wil jij met iemand praten? Dat kan online via Stichting 113.

Bron: ANP