Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de psycholoog van de Brabantse Ximena. Dat staat in een brief van het OM aan de ouders van Ximena, bevestigt hun advocaat Sébas Diekstra.

Ximena pleegde begin vorig jaar op 19-jarige leeftijd zelfmoord met een middel dat ze op internet had gekocht. Haar ouders deden in december aangifte tegen de psycholoog wegens dood door schuld, omdat ze vinden dat zij professioneel ernstig nalatig is geweest.

De therapeute zou Ximena aan haar lot hebben overgelaten toen ze psychisch op een dieptepunt zat en had aangegeven dat ze zelfmoord wilde plegen. Haar behandelaar liet volgens de ouders na om de therapie te intensiveren. Ze lichtte ook de ouders niet in, zodat niemand anders dan de psychologe afwist van haar acute suïcidale situatie. Wel had ze Ximena doorverwezen naar de Levenseindekliniek, die zich bezighoudt met euthanasie, aldus Diekstra. De ouders vinden dat onacceptabel.

De zelfmoord van Ximena leidde tot maatschappelijke en politieke ophef, omdat zij het middel makkelijk had kunnen aanschaffen via internet.

Het OM in Den Bosch geeft geen commentaar op de zaak. Na het onderzoek zal het OM besluiten of de psycholoog al dan niet wordt vervolgd.

Heb jij hulp nodig? Je kunt contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Die stichting kun je bellen op 0900 0113 (24/7 bereikbaar), of ga naar 113.nl.

Bron: ANP