Uit onderzoek van The British Medical Journal blijkt dat mensen met het obesitas-gen – oftewel FTO-gen – net zoveel kans hebben om af te vallen als mensen die dit niet hebben. Een dieet volgen en wat lichaamsbeweging kan dus ondanks bepaald DNA helpen bij het verliezen van overtollige kilo’s.

In acht studies zijn ruim 9.500 volwassenen met overgewicht geanalyseerd. Als gevolg van onder andere de aantrekkingskracht van calorierijk voedsel waren de proefpersonen die het gen bij zich droegen gemiddeld 0,9 kilo zwaarder. Deze groep heeft 1,7 keer meer kans om daadwerkelijk obesitas te krijgen.

Nadat de deelnemers verschillende dieetprogramma’s hadden gevolgd, ontdekte onderzoeker John Mathers dat er op het gebied van gewichtsverlies geen verschil is tussen de proefpersonen met en zonder het FTO-gen. Ook het geslacht en de etniciteit bleken hier geen invloed op te hebben.

De resultaten zorgden voor blijheid onder de onderzoekers: ‘Dat deze grootte van een studie uiteindelijk aankomt op gezond verstand is geweldig.’

Bron: Nu.nl