De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vindt dat zorgverzekeraars hun verzekerden moeten helpen als er wachttijden zijn bij bepaalde zorgaanbieders. Dit stelt de toezichthouder op basis van het rapport Marktscan zorgverzekeringsmarkt 2017.

Actief helpen

De NZa wil dat de verzekeraars de verzekerden actief gaan helpen zodat iedereen die zorg nodig heeft, ook binnen een redelijke periode kan starten met behandeling of begeleiding. Volgens de autoriteit gaat dit bij de ene verzekeraar beter dan bij de ander. De NZa gaat de komende tijd controleren hoe actief en snel de zorgverzekeraars dit verbeteren.

Tevreden

De autoriteit zegt in het rapport wel tevreden te zijn over de verbeteringen die de verzekeraars op andere gebieden hebben doorgevoerd. Zo is de informatie over de zorgpolissen duidelijker en neemt het aantal verschillende polissen voor de basisverzekering verder af. Ook vindt de NZa het goed dat de verzekeraars de zorgpremie laag proberen te houden door reserves in te zetten, al vraagt de autoriteit zich af hoe lang dit vol te houden is.

Bron: NZa