Zorgkantoren hebben te weinig mogelijkheden om fraude met het persoonsgebonden budget (pgb) aan te pakken. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Geld dat bestemd is voor langdurige zorg van zieken en gehandicapten met een persoonsgebonden budget (pgb), belandt nog te makkelijk in de zakken van fraudeurs.

Weinig mogelijkheden

De NZa baseert zich op een onderzoek dat de instantie heeft gedaan naar terugvorderingen wegens pgb-fraude. Het persoonsgebonden budget biedt mensen die langdurig zorg nodig hebben de mogelijkheid zelf deze zorg in te kopen.

Afgelopen jaar hebben zorgkantoren, die moeten controleren op misstanden, voor 13,5 miljoen euro aan pgb-fraude ontdekt, blijkt uit cijfers van Zorgverzekeraars Nederland. Het daadwerkelijke bedrag is volgens NZa hoogstwaarschijnlijk veel hoger, omdat zorgkantoren te weinig mogelijkheden hebben om fraude aan te pakken.

Moeilijk tegen te houden

Uit onderzoek blijkt onder meer dat zorgkantoren frauderende zorgaanbieders niet kunnen verhinderen elders opnieuw zorg aan te bieden. Verder kunnen zorgkantoren geen informatie bij zorgaanbieders opeisen. Onwelwillende of ondeskundige zorgaanbieders kunnen nu heel moeilijk worden tegengehouden als ze pgb-zorg willen verlenen, constateert de zorgwaakhond.

Verplicht informatie delen

Om gesjoemel met pgb-budgetten beter te kunnen aanpakken, moeten zorgaanbieders worden verplicht informatie te delen met de zorgkantoren, aldus de NZa. Ook zou er een beter controlesysteem moeten komen om te voorkomen dat zorgaanbieders die wegens fraude, faillissement of een andere reden zijn gestopt, elders opnieuw beginnen.

Bron: ANP