De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is sinds november 2016 op de hoogte van het gebruik van het giftige fipronil bij de bestrijding van bloedluis bij kippen. Dat blijkt uit memo's die het Belgische Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), 'per toeval' in handen kreeg nadat het om informatie aan Nederland had gevraagd.

In de memo van juli aan het (Nederlandse) ministerie van Economische Zaken schrijft de NVWA dat in november 2016 voor het eerst een tip binnenkwam over het gebruik van fipronil in legbedrijven. Op basis van 'beschikbare informatie' werd besloten dat er 'geen acuut gevaar voor de volksgezondheid, milieu of dierenwelzijn bestond' en de NVWA niet direct hoefde op te treden, blijkt uit een rapport dat het FAVV heeft opgesteld voor de Belgische landbouwminister Dennis Ducarme.

De NVWA erkent dat in november 2016 een tip binnenkwam over stallen die werden schoongemaakt met fipronil. Maar topman Rob van Lint liet woensdag in een verklaring weten dat er toen 'geen enkele aanwijzing was dat fipronil ook in eieren zou kunnen zitten'.

Inspecteur-generaal Van Lint stelt dat 'het verwijt dat wij in november 2016 weet gehad zouden hebben van fipronil in eieren niet klopt'.

'Geen gevaar voor volksgezondheid'

In een toelichting voor de camera van RTL Nieuws zei Van Lint, die op 1 juli van dit jaar aantrad als topman, dat er 'geen enkele aanwijzing was dat er gevaar was voor de volksgezondheid'. Er werden niet direct monsters van eieren genomen, omdat er geen vermoedens waren dat het bestrijdingsmiddel daar in zou kunnen zitten.

Die signalen kwamen pas maanden later - vanuit Belgiƫ, waar in juni fipronil werd gevonden in eieren van een pluimveebedrijf dat zaken had gedaan met het Nederlandse servicebedrijf ChickFriend. De Belgen verzochten de NVWA op 28 juni om onderzoek bij dit bedrijf, zo valt op te maken uit een tijdlijn op de website van de NVWA. Het onderzoek volgde ruim een week later. De eerste Nederlandse eieren werden in de loop van juli onderzocht. Op 22 juli werd bevestigd dat de verboden stof inderdaad in Nederlandse eieren zat.

Van Lint zegt dat zijn dienst jaarlijks 'honderden tips en meldingen van vermoedens van fraude' binnenkrijgt. Hij benadrukt dat meldingen eerst goed onderzocht moeten worden voordat actie ondernomen kan worden.

Bron: ANP/NVWA