De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verwacht donderdag de uitkomsten van het onderzoek naar de giftige fipronil-eieren te kunnen melden. De organisatie hoopt hiermee sneller dan gepland de consumenten duidelijkheid te geven, nadat eerder verwarring was ontstaan.

Volgens de autoriteit zijn nog wel producten op de markt waar eieren in zitten waarvan nog niet duidelijk is of die zijn gemaakt met besmette eieren. De levensmiddelenindustrie zoekt zelf uit in welke producten die eieren mogelijk zitten.

'Eiproducten vormen geen risico'

Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de fipronil-crisis beperkt gebleven tot eieren en kan de 'eiersalade en de appeltaart in de supermarkt gewoon gekocht worden'. Ook voedingsmiddelenbedrijf Unilever liet weten dat zijn eiproducten 'geen risico vormen'. Land- en tuinbouworganisatie LTO stelt dat de eieren die nu naar de supermarkt gaan 'volkomen veilig zijn'.

Flinke kostenpost voor supermarkten

Zo'n 180 pluimveebedrijven waar een bestrijdingsmiddel met de verboden chemische stof fipronil is gebruikt, mogen hun eieren momenteel niet verkopen. De eieren die al in de handel waren, zijn teruggeroepen. Dit betekent een flinke schadepost voor de supermarktsector. Volgens CBL-directeur René Roorda loopt die in de miljoenen. Over wie de schade moet gaan vergoeden gaat het CBL in overleg met de leveranciers.

Boeren laten besmette kippen ruimen

Diverse boeren met besmette kippen hebben hun dieren inmiddels al laten ruimen. Ze doen dat omdat ze anders kosten blijven maken, bijvoorbeeld voor voer, terwijl ze hun eieren niet mogen verkopen. Ze mogen de dieren ruimen en hebben daarvoor geen toestemming nodig, stelt de NVWA. Volgens vijf dierenorganisaties overtreden pluimveehouders, die hun kippen ruimen omdat ze het verboden middel fipronil in hun lijf hebben, de wet. De NVWA vindt dat pluimveehouders kippen met het giftige fipronil in hun lijf wel degelijk mogen doden. De NVWA is van mening dat het verbod waar de dierenorganisaties naar verwijzen alleen geldt voor honden, katten en ganzen.

Van Vollenhove maakt zich zorgen over Nederlandse voedselveiligheid

Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid, stelt dat het eierschandaal aantoont dat de NVWA een potje maakt van het toezicht op ons eten. Hij maakt zich zorgen over de voedselveiligheid in Nederland.

'NVWA is verlengstuk van economisch beleid'

Van Vollenhoven stelt in het AD: 'De NVWA zou moeten opkomen voor het publieke belang, de voedselveiligheid. Helaas is de inspectie in de praktijk geen voedselwaakhond, maar een verlengstuk van het economisch beleid.'

Mogelijk al in 2016 giftige eieren verkocht

De verantwoordelijkheid voor veilig voedsel kan niet worden overgelaten aan het bedrijfsleven, meent de oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. 'Dat weten we ook uit eerdere voedselschandalen. Er lijken al meer dan een jaar eieren te worden verkocht die fipronil bevatten.'

De tip over de gifeieren kwam half mei uit België. Van Vollenhoven stelt dat de NVWA de codes had moeten publiceren van álle eieren die afkomstig zijn van de 180 geblokkeerde bedrijven waar met het verboden insecticide is gewerkt. Dat gebeurt nu alleen bij eieren waarvan besmetting is aangetoond. Lang niet alle bedrijven zijn echter getest.

Bron: ANP