De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit krabbelt terug na de uitspraak die Freek van Zoeren van de NVWA dinsdagavond deed in Nieuwsuur.

'Als iemand zegt, nou ik kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden', zei de plaatsvervangend inspecteur-generaal van de dienst. Een woordvoerder van de NVWA zegt woensdag tegen Omroep Gelderland dat de topman alleen de eieren bedoelde die een verdachte code hebben. 'Meneer Van Zoeren had het niet over alle eieren. Het ging alleen om eieren van bedrijven met de door ons gecommuniceerde codes', zegt de woordvoerder. De codes vind je hier.

'Waarschuwing verschrikkelijk en totaal onnodig'

Pluimveehouders zijn ontstemd over de uitspraken van Freek van Zoeren en zijn suggestie voorlopig terughoudend te zijn bij het eten van eieren. Volgens Eric Hubers van de vakgroep pluimveehouderij van land- en tuinbouworganisatie LTO is die waarschuwing 'verschrikkelijk en totaal onnodig'.

CDA: NVWA had scherper en directer moeten communiceren

Het CDA uit felle kritiek op de communicatie van de NVWA over het al dan niet eten van eieren. CDA-Kamerlid Jaco Geurts noemt de onduidelijkheid onacceptabel. Volgens Geurts had de NVWA scherper en directer moeten communiceren richting de consument om onduidelijkheid te voorkomen. Dat is haar niet gelukt en daar moet zij op worden aangesproken, aldus Geurts woensdag.

'Geblokkeerde' eieren

Volgens hem heeft de pluimveesector zelf goed en adequaat ingegrepen door de eieren al in een vroeg stadium te 'blokkeren'. Hij vraagt zich wel af hoe de situatie elders in Europa is.

Bron: ANP