De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten voorlopig terughoudend te zijn bij het eten van eieren. Pas als alle pluimveebedrijven waar mogelijk het gif fipronil is gebruikt zijn onderzocht, is duidelijk of de eieren helemaal veilig zijn, zei de tweede man van de NVWA in Nieuwsuur. De NVWA is nu bezig om te onderzoeken in welke voedingsmiddelen eieren zijn gebruikt waar mogelijk fipronil inzit.

Tegen het weekeinde zijn de onderzoeken van de bijna tweehonderd verdachte bedrijven klaar, denkt Freek van Zoeren. 'Als iemand zegt, nou ik kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden', zei de plaatsvervangend inspecteur-generaal van de dienst.

Lijst met gevaarlijke codes uitgebreid

Eerder op de dag voegde de NVWA nog eens zeventien codes toe aan de lijst van eieren met een te hoog gehalte van het verdelgingsmiddel fipronil. Op die lijst staan nu 27 codes van eieren die niet veilig zijn voor kinderen. Eén code heeft betrekking op eieren die een 'acuut gevaar voor de volksgezondheid' vormen.

'Waarschuwing is verschrikkelijk en totaal onnodig'

Volgens Eric Hubers van de vakgroep pluimveehouderij van land- en tuinbouworganisatie LTO is de waarschuwing van Van Zoeren 'verschrikkelijk en totaal onnodig'. 'In de winkels liggen nu alleen maar eieren die niet geblokkeerd zijn. Alle eieren die nu naar de winkels gaan zijn 100 procent vrij van het middel', zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

'Pluimveesector wordt extra getroffen'

Volgens Hubers wordt de pluimveesector extra getroffen door de uitspraken van de NVWA-chef. Tijdens overleg met de NVWA en het ministerie van Economische Zaken over de fipronil-affaire zal LTO de waarschuwing van Van Zoeren aan de orde brengen.

Update: NVWA stelt advies bij: alleen eieren met verdachte code mijden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit krabbelt terug na de uitspraak die Freek van Zoeren van de NVWA deed in Nieuwsuur.

Een woordvoerder van de NVWA zegt tegen Omroep Gelderland dat de topman alleen de eieren bedoelde die een verdachte code hebben. 'Meneer Van Zoeren had het niet over alle eieren. Het ging alleen om eieren van bedrijven met de door ons gecommuniceerde codes', zegt de woordvoerder. De codes vind je hier.

Bron: ANP