Hoe schoon is een restaurant of lunchroom? De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan per 1 september sneller onderzoeksresultaten naar horecagelegenheden naar buiten brengen. Voorheen was de toezichthouder verplicht het rapport eerst naar de horeca-ondernemer te sturen, die publicatie ervan kon aanvechten. Nu kunnen restauranteigenaren pas na publicatie nog bezwaar maken.

Een woordvoerder van de toezichthouder benadrukt dat de nieuwe regelgeving niet betekent dat er per 1 september meteen een nieuwe lijst verschijnt met onderzochte horecagelegenheden. 'En los daarvan hebben we te maken met een pandemie, waardoor horeca ook lange tijd niet in gebruik is geweest'. Het betekent wel dat de NVWA inspectieresultaten binnen twee weken op de website kan publiceren.

Zo check je de lijst met restaurants en lunchrooms

Wie eerdere onderzoeksresultaten wil bekijken kan terecht op de website van de toezichthouder. Daar staan rapporten van lunchrooms door het land en van horecagelegenheden uit de vier grootste steden (Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam). De NVWA zegt de onderzoeken uit te breiden naar etablissementen door heel Nederland.

Onderzoekt de NVWA alle restaurants? 'Nee', vertelt de zegsman. 'Dat kan niet en dat hoeft ook niet. In sommige gevallen gaat het om "formulebeheer", dat betekent dat bij grote ketens de formule wordt bekeken. Dan ga je alleen naar zo'n plek als er meldingen over komen. En als een restauranthouder een particulier bureau inschakelt voor hygiëne dan kan het ook zijn dat wij minder vaak langskomen'.

Consumenten kunnen niet-hygiënische horecagelegenheden bij de NVWA melden. De toezichthouder bekijkt dan of het nodig is dat er een inspecteur langskomt.