De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen twee jaar in Lelystad ruim 13.000 Aziatische bosmugggen aangetroffen. Dat meldt het platform Stop Invasieve Exoten donderdag op basis van opgevraagde documenten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

'Het platform vindt dat de NVWA alles uit de kast moet halen om deze exotische mug uit te roeien. De Aziatische bosmug is hinderlijk, want hij steekt overdag, en het is bovendien niet uitgesloten dat hij ziektes zoals zika en dengue (knokkelkoorts) kan verspreiden', aldus de stichting.

Muggenvangst

De openbaar gemaakte gegevens gaan over 2015 en 2016. De grootste vangst werd eind augustus gedaan. Toen werden 1048 bosmuggen aangetroffen in alle levensstadia (ei, larve, pop en volwassen).

Onvoldoende

Volgens Stop Invasieve Exoten richt de NVWA zich tot nu toe alleen op de bestrijding van muggen in volkstuinen in Lelystad. 'Op deze manier gaat de NVWA de Aziatische bosmug niet onder controle krijgen', aldus de stichting.

Onrealistisch

Een woordvoerder van de NVWA beaamt dat er in de afgelopen jaren duizenden bosmuggen zijn aangetroffen in Lelystad. 'Het is niet realistisch om te denken dat we ze volledig kunnen uitroeien, maar we willen de populatie zo klein mogelijk houden', aldus de zegsman. De reden waarom de muggen alleen volkstuinen worden bestreden is volgens hem omdat dat broedplaatsen zijn waar ze heel goed eitjes kunnen leggen.

De kans dat de Aziatische muggen ziekten overdragen is volgens de NVWA heel klein.

Bron: ANP