De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) wil dat mensen die illegale zelfdodingsmiddelen in het buitenland hebben aangeschaft, deze middelen moeten kunnen testen. Dat meldt NRC.

De vereniging zegt dit naar aanleiding van een ander bericht van NRC van afgelopen weekend waarin beschreven wordt dat vanuit Nederland mensen over de hele wereld worden bijgestaan bij het kopen van zelfdodingsmiddelen. NVVE-directeur Agnes Wolbert zegt dat de Nederlandse overheid moet toestaan dat middelen die illegaal in het buitenland zijn gekocht, in Nederland getest kunnen worden.

Strafbaar

Het kopen van deze zelfdodingsmiddelen in het buitenland is verboden in Nederland, import en bezit ervan is strafbaar. Het laten testen van de middelen is daardoor verboden. Mensen die hun eigen dood willen regisseren zonder tussenkomst van een arts weten dus tot het moment van inname niet of het middel leidt tot een pijnloze en vredige dood.

Drugs

De NVVE zegt vaak angstig ouderen aan de telefoon te hebben die willen weten of het aangeschafte middel wel werkt. Zolang er geen 'laatstwilpil' is, zullen mensen volgens Wolbert zelfdodingsmiddelen in het buitenland blijven aanschaffen. Wolbert maakt een vergelijking met plekken waar bijvoorbeeld xtc getest wordt. 'De overheid voelt zich dus wel verantwoordelijk voor jongeren die drugs gebruiken, maar weigert te zorgen voor een veilige omgeving voor ouderen die op deze manier vredig willen sterven.'

Het is niet bekend hoeveel mensen hun eigen dood regisseren door middel van illegaal aangeschafte zelfdodingsmiddelen. Uit cijfers van 2015 blijkt dat naar schatting 280 mensen zijn overleden met behulp van een dergelijk middel.

Wil jij met iemand praten? Je kunt contact zoeken met Stichting 113.

Bron: NRC