De gemeente Tilburg en de Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben veel fout gedaan en steken laten vallen toen ze ruim achthonderd mensen op een NS-werkplaats in Tilburg met chroom-6 lieten werken. Het RIVM concludeert dit na onderzoek.

Chroom-6, ook wel chroom(VI)oxide of chroomtrioxide, heeft het scheikundig symbool CrO3. Deze donkerrode stof lost goed op in water, waarin het een sterk zuur vormt. Het wordt onder meer verwerkt in hout, verf en plastic. Het roestwerende chroom-6 is een giftige, kankerverwekkende stof die ook nog eens slecht is voor het milieu.

Achthonderd werklozen blootgesteld aan chroom-6

De laatste jaren is steeds meer gebleken dat chroom-6 schadelijker is voor de gezondheid dan altijd werd gedacht. Er lopen enkele onderzoeken. Zo is het jarenlang gebruikt op locaties van Defensie, dat inmiddels met een collectieve schaderegeling en excuses is gekomen. In Tilburg zijn achthonderd werklozen die tussen 2004 en 2012 verplicht meededen aan een integratieproject langdurig in contact geweest met chroom-6. Ze schuurden oude treinstellen en veel betrokkenen kampen sindsdien met gezondheidsklachten. 

Gemeente en NS hebben veel steken laten vallen

Een commissie heeft op verzoek van de gemeente Tilburg onderzoek gedaan naar de toepassing van het gevaarlijke antiroestmiddel chroom-6 in verflagen van oude treinen. Het RIVM onderzocht of er een verband is tussen de blootstelling aan chroom-6 op de NS-werkplaats en de ziekteverschijnselen. De commissie oordeelt onder andere of er voldoende beschermingsmaatregelen zijn getroffen.

'Iedereen moet een schadevergoeding krijgen'

De commissie meent dat iedereen die op de NS-werkplaats heeft gewerkt een schadevergoeding moet krijgen. Betrokkenen die een ziekte hebben opgelopen die door chroom-6 veroorzaakt kan zijn, moeten een uitkering ontvangen afhankelijk van de ernst. 'Geef een vergoeding die recht doet aan het leed', aldus commissievoorzitter Peter van der Velden.

Er is onnodig leed veroorzaakt

Volgens Van der Velden was de NS op de hoogte dat in de oude verflagen chroom-6 zat, maar de informatie over de gezondheidsrisico's werd niet met de gemeente Tilburg gedeeld. De gemeente Tilburg zorgde niet voor maatregelen. 'Er is onnodig leed veroorzaakt', zei Van der Velden.

Schadevergoeding voor de gedupeerden

De gemeente Tilburg heeft donderdag excuses gemaakt aan de langdurig werklozen die op een NS-werkplaats in de stad jarenlang zijn blootgesteld aan het kankerverwekkende chroom-6. De gemeente komt volgende week bovendien met een schadevergoedingsregeling voor de betrokkenen. Burgemeester Theo Wetering heeft dat gezegd na ontvangst van het rapport.

'Ik probeer te bevatten wat we hebben gehoord. De woorden van de commissie komen hard binnen en raken me diep. Er klinkt veel leed en verdriet in door', reageerde de burgemeester. 'Met name de harde constatering dat we onze zorgplicht hebben geschonden, liegt er niet om', aldus Weterings.

Er is van alles misgegaan

Tilburg wil het rapport eerst bestuderen en komt woensdag met een voorstel over schadevergoeding aan de betrokkenen 'Het is me ernst. Er is van alles misgegaan, daarover hoeven we niet lang te discussiëren. We kunnen de klok niet terugdraaien maar komen snel met een voorstel over een regeling. De onzekerheid heeft te lang geduurd.'

Ook de NS bood donderdag excuses aan. 'Het grijpt ook ons aan. Er zijn zaken niet goed gegaan en daar lopen we niet voor weg', reageerde directielid Susi Zijderveld van de NS. Het bedrijf komt volgende week eveneens met een voorstel.

Blootstelling aan chroom-6 kan leiden tot longkanker

Chroom-6 kan als een soort stofdeeltjes vrijkomen bij het spuiten van die chroomhoudende verf, of door het geverfde oppervlak te schuren of slijpen. Er kunnen - bij langdurige, of hoge blootstelling - onder meer allergische reacties optreden, maar bij inademing ook neusbloedingen, huiduitslag, maagzweren, lever- en nierschade of longkanker. Wie ermee werkt, moet op z'n minst beschermende kleding aan.

Bron: ANP