Het MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen treffen maatregelen in het verlenen van zorg nadat zij woensdag uitstel van betaling kregen. De zorg wordt minder en patiënten worden overgeplaatst.

MC Slotervaart neemt geen nieuwe patiënten aan en de spoedeisende hulp is gesloten. MC IJsselmeerziekenhuizen laat de spoedeisende hulp wel open, maar het aantal operaties is teruggebracht tot een minimum.

Maatregelen MC Slotervaart

De spoedeisende hulp van het MC Slotervaart is sinds dinsdag gesloten. ‘Hier werken veel uitzendkrachten, die door de financiële situatie veelal niet meer beschikbaar zijn’, zegt bestuursvoorzitter Mariska Tichem. 'Door dit personeelstekort is het onverantwoord om deze afdeling voor nieuwe patiënten open te houden.'

Daarnaast heeft het MC Slotervaart besloten om geen nieuwe patiënten op te nemen. De operatiekamers en intensive care blijven alleen operationeel voor patiënten die op dit moment in het ziekenhuis liggen. Het ziekenhuis is met zorgverzekeraars overeengekomen dat er geld beschikbaar is voor de zorg van de patiënten die op dit moment in het ziekenhuis zijn.

Het ziekenhuis hoopt deze week op meer duidelijkheid over de situatie. Het bestuur en de bewindvoerders geven de medewerkers donderdag een toelichting over de actuele situatie.

Maatregelen MC IJsselmeerziekenhuizen

Ook de MC IJsselmeerziekenhuizen treffen maatregelen wegens de onzekere situatie. Kinderen die langere tijd in het ziekenhuis in Lelystad hadden moeten verblijven, worden overgeplaatst.

De spoedeisende hulp is open, maar het operatieschema is teruggebracht tot ‘direct medisch noodzakelijke operaties’. Er worden dus minder patiënten opgenomen.

De verloskamers zijn inmiddels gesloten en vrouwen die een baby krijgen worden geholpen bij andere ziekenhuizen. De polikliniek is open, evenals de polikliniek voor kindergeneeskunde, verloskunde en gynaecologie.

De apotheek van het ziekenhuis kan niet alle medicatie meer leveren en mensen die bepaalde medicijnen nodig hebben, moeten hun heil bij andere apotheken zoeken.

'Serieuze kandidaat' voor overname MC IJsselmeerziekenhuizen

Voor MC IJsselmeerziekenhuizen heeft zich een serieuze kandidaat gemeld. Dat heeft voorzitter Cees de Bruin van de cliëntenraad van de MC IJsselmeerziekenhuizen gezegd na berichtgeving door de NOS en Omroep Flevoland.

'Dat betekent niet direct dat die kandidaat de ziekenhuizen wil overnemen’, zegt De Bruin. ‘Het kan ook zo zijn dat deze de ziekenhuisvoorziening in Flevoland in stand wil houden door met een andere partij te gaan samenwerken.'

De Bruin wil niet zeggen wie de kandidaat is. Hij verwacht dat er op zeer korte termijn meer duidelijkheid komt over de plannen van de kandidaat.

Sluiting MC IJsselmeerziekenhuizen Lelystad zou 'onacceptabel' zijn

Sluiting van het ziekenhuis in Lelystad zou onacceptabel zijn en tot levensbedreigende situaties kunnen leiden. Dat stellen de provincie Flevoland en de gemeenten in die provincie in reactie op de financiële problemen bij MC IJsselmeerziekenhuizen. In Lelystad staat de hoofdvestiging van de ziekenhuisgroep.

In een verklaring wijzen de provincie en de gemeenten erop dat Flevoland een uitgestrekt gebied is en dat het halen van de wettelijke aanrijtijden van ambulances nu al lastig is. ‘Met het wegvallen van het ziekenhuis en hiermee de acute zorg, wordt dit nog moeilijker en kan dit leiden tot levensbedreigende situaties', aldus de verklaring.

Verder stellen de provincie en de gemeenten dat in Lelystad veel mensen wonen die een verhoogde aanspraak doen op zorg en niet heel daadkrachtig zijn. 'Een deel is niet in het bezit van een auto en kan ook de vervoerskosten naar andere ziekenhuizen, voor bijvoorbeeld het bezoeken van een ziek kind, niet betalen.'

Bron: ANP