Het UMC Utrecht heeft een nieuwe behandelmethode tegen artrose ontwikkeld. Bij deze methode kan het kraakbeen tussen in het gewricht herstellen waardoor patiënten nog jaren door kunnen lopen zonder knieprothese. Dit schrijft EenVandaag.

Jan de Wit (53) heeft problemen met zijn meniscus en kruisbanden. Hierdoor is zijn kniegewricht heel erg gaan slijten. 'De pijn werd zo hevig dat ik er niet meer van kon slapen en steeds minder mobiel werd. Mijn knie is inmiddels zo versleten dat niets doen geen optie meer is, maar het probleem van een knieprothese is dat deze niet langer dan 15 of 20 jaar houdt. Dan zou ik met begin 70 opnieuw de klos zijn', aldus Jan.

Kraakbeen krijgt ruimte voor herstel

Bij de nieuwe behandelmethode krijgt de patiënt een metalen frame om het gewricht, dat het boven- en onderbeen gedurende 6 weken 5 millimeter uit elkaar trekt. Hierdoor krijgt het kapotte kraakbeen de ruimte om te herstellen.

Floris Lafeber, hoogleraar experimentele reumatologie van het UMC Utrecht, legt uit dat er altijd gedacht werd dar kraakbeen niet terug kon komen als het weg was. 'We hebben kunnen aantonen dat dit wél mogelijk is met deze techniek. Met de zogeheten kniedistractie pak je het gehele gewricht aan in plaats van een klein onderdeel. Mensen krijgen herstel van hun gewricht, het kraakbeen verbetert en ze hebben aanzienlijk minder pijn.'

Permanente pijn meteen verdwenen

'Distractie is best heftig. Je hebt acht wonden in je been van de pinnen waarmee het frame vastgemaakt wordt aan het bot, en dat 6 weken lang. Maar toen ik wakker werd na de operatie voelde ik meteen dat de permanente zeurende pijn verdwenen was. Simpelweg omdat de twee delen van het kniegewricht al direct 2 millimeter uit elkaar waren getrokken', zegt de 57-jarige Andrea de Vos. Zij kreeg afgelopen jaar deze behandeling. Andrea had veel pijn, doordat het kraakbeen in haar knie al behoorlijk was versleten.

Protheses op steeds jongere leeftijd

'Steeds meer protheses worden geplaatst op jonge leeftijd, bijvoorbeeld omdat meer mensen te maken krijgen met artrose door overgewicht. Aan de andere kant blijven veel mensen ook langer actief en krijgen ze juist daardoor slijtage', vertelt reumatoloog Lafeber.

In het UMC Utrecht worden de eerste patiënten nu behandeld met de distractie-methode. Lafeber en zijn collega, orthopedisch chirurg Roel Custers, zijn optimistisch over de nieuwe behandeling. 'Een eerste knieprothese wil je het liefst zo laat mogelijk krijgen', vertelt chirurg Custers. 'Deze protheses houden maar 15 tot 20 jaar, daarna heb je een nieuwe nodig. Maar het plaatsen van een tweede knieprothese is een veel duurdere ingreep, met minder kans van slagen. Daarvoor is de kniedistractie bedoeld, om mensen zo lang mogelijk hun eigen knie te laten behouden.'

Nu kan ik weer wandelen, werken en fietsen

'Na 6 weken ging de kniedistractor eraf en volgden nog een paar maanden fysiotherapie. Na een half jaar werd er een röntgenfoto gemaakt. Toen bleek dat er weer voldoende kraakbeen was ontstaan. Nu kan ik weer wandelen, werken en fietsen, en slaap ik prima en zonder pijn', vertelt Andrea de Vos.

Jan de Wit is bijna van de kniedistractor af. 'Ik hoop dat mijn kraakbeen straks voldoende is hersteld en ik nog heel wat jaren zonder knieprothese door het leven kan.'

Bron: EenVandaag