Vanaf dinsdag mogen er geen levensmiddelen meer verkocht worden waarbij uitgebreide informatie op het etiket ontbreekt. De oude wet waaronder fabrikanten nog zelf konden besluiten wat er op het etiket stond en in welk lettertype, is vervangen.

Aan de nieuwe wet zijn duidelijke voorschriften verbonden. Zo moeten de naam van het product, alle ingrediënten, aanwezige allergenen, de voedingswaarde per honderd gram of milliliter, de hoeveelheid en de houdbaarheidsdatum worden vermeld. Ook is er een minimale lettergrote van 1,2 millimeter vastgesteld. Portiegroottes, een alcoholpercentage onder de 1,2 procent en een gebruiksaanwijzing zijn optioneel.

Gezondere keuzes

Het nieuwe etiket moet consumenten hulp bieden bij het maken van gezondere keuzes. Vooral de vermelding van voedingswaarden kan hieraan bijdragen. Daarnaast moet de wet misleiding voorkomen. Bij producten met daarin een ander ingrediënt dan de naam doet vermoeden, moet bijvoorbeeld in de buurt van de naam duidelijk worden weergegeven wat er wel in zit.

Nanodeeltjes

Iets wat helemaal nieuw is, is het vermelden van nanodeeltjes. Deze worden gebruikt om eigenschappen van voedsel te verbeteren. Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum geeft echter aan dat deze in de praktijk nog weinig op etiketten voor zullen komen. Hier wordt in Brussel namelijk nog over gediscussieerd.

Bron: Trouw.nl